Matvareprisene i verden fortsetter å falle

Matvareprisene i verden har falt i tolv måneder på rad, ifølge FNs matvarebyrå (FAO).

Korn og andre basisvarer er blitt billigere på verdensbasis, men samtidig er prisene fortsatt høye i mange land. Foto: Gideon Maundu / AP / NTB
Korn og andre basisvarer er blitt billigere på verdensbasis, men samtidig er prisene fortsatt høye i mange land. Foto: Gideon Maundu / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

FAOs verdensprisindeks falt i mars og ligger nå 20,5 prosent lavere enn da den var på sitt høyeste etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor.

I gjennomsnitt lå indeksen på 126,9 poeng i mars, mot 129,7 i februar. Det er det laveste nivået siden juli 2021.

Bakgrunnen er blant annet kombinasjonen av at det er mye mat tilgjengelig, importetterspørselen har falt og kornavtalen i Svartehavet er forlenget.

Prisene på sukker og kjøtt har økt den siste måneden, men til gjengjeld har prisene på korn, vegetabilsk olje og meieriprodukter falt.

– Prisene falt på verdensbasis, men er fortsatt svært høye og øker fortsatt i innenlandsmarkedet i mange land, som truer matsikkerheten til mange, sier sjeføkonom Maximo Torero i FAO.

Mange land rammes blant annet av at valutaene deres faller mot dollar og euro, og at statsgjelda deres øker.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer