Matvareprisene har falt

En solid nedgang i matprisene bidro til at prisveksten falt kraftig til 3,3 prosent i september. Nå tror økonomer at Norges Bank dropper nok en renteheving.

Hyller med frukt og grønt på Coop på Skøyen i Oslo. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Hyller med frukt og grønt på Coop på Skøyen i Oslo. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Inflasjonsfaren er ikke over, men dette er gode nyheter. Dette tyder på at Norges Bank ikke hever renten mer, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

Den konklusjonen støtter sjeføkonom Kjetil Olsen og seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets. De mener både kjerneinflasjonen og totalindeksen ligger under det Norges Bank har lagt til grunn, mens andre tall siden renteøkningen i september har vært på nivå med sentralbankens forventninger

– Vi tror nå at det er mest sannsynlig at Norges Bank avventer snarere enn å øke i desember, skriver de i en analyse.

De fleste økonomer ventet fortsatt fall i prisveksten i september, men tirsdagens tall overgår forventningene.

Det er femte måneden på rad at prisveksten avtar, men sjelden har vi sett et så kraftig fall i tolvmånedersveksten fra en måned til den neste.

Lavest på nesten to år

Totalindeksen for prisvekst falt fra 4,8 prosent i august til 3,3 prosent i september. Tolvmånedersveksten har ikke vært lavere på nesten to år.

– Høy prisvekst har vært realiteten over lengre tid. Nå har vi imidlertid sett en avtakende prisvekst de siste månedene, og fra august til september gikk den ned med hele 1,5 prosentpoeng, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er spesielt prisutviklingen på strøm og mat som gjør at tolvmånedersveksten i KPI falt i september. Fra august til september falt prisene på elektrisitet inkludert nettleie 16,1 prosent. I fjor økte prisene 10,5 prosent i samme periode.

I september i år var prisene på elektrisitet inkludert nettleie 43,9 prosent lavere enn i september i fjor.

– Mye nedbør og vind, høy fyllingsgrad i magasinene og høy kraftproduksjon bidro til rimeligere strøm for norske husholdninger i september, spesielt på Øst- og Vestlandet, sier Espen Kristiansen.

Kraftig fall i matprisene

Prisene på mat har steget med 7,7 prosent siste tolv måneder. Fra august til september falt matprisene med 1,5 prosent.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det ikke uvanlig at matvareprisene faller om høsten.

– Det er ikke uvanlig at prisen på fisk går ned i september, men et så kraftig prisfall fra en måned til en annen er ikke målt i KPI før. Priskampanjer på fiskeprodukter reflekteres nok i prisnedgangen som ble målt i september, sier Kristiansen i SSB.

Prisene på kjøtt falt 3,1 prosent sist måned, mens prisene på fisk og sjømat gikk ned 9,1 prosent.

– Nortura meldte ved utgangen av august at engrosprisen på storfekjøtt og svin skulle settes ned i september, som et tiltak for å øke sviktende etterspørsel. Det ser ut til at dette har slått raskt ut i butikkprisene, samtidig som sesongmessig tilbud på lammekjøtt til fårikålsesongen også bidrar, sier Kristiansen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer