Matvareprisene har falt

Prisene steg 4,8 prosent fra august i fjor til august i år. Utviklingen i strømprisene trekker tolvmånedersveksten ned fra juli, ifølge SSB.

Prisene steg 4,8 prosent fra august i fjor til august i år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Heiko Junge / NTB
Prisene steg 4,8 prosent fra august i fjor til august i år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

KPI falt 0,8 prosent fra juli til august, og var i august 4,8 prosent høyere enn for ett år siden, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå ( SSB ).

Tolvmånedersveksten er 0,6 prosentpoeng lavere enn i juli. Prisutviklingen på strøm bidro betydelig til at tolvmånedersveksten faller for andre måned på rad.

– I fjor målte vi høy prisvekst på strøm fra juli til august. I år er situasjonen motsatt. Strømprisene falt i de fleste deler av landet fra juli til august. Dette en viktig grunn til at tolvmånedersveksten i KPI går ned, sier Espen Kristiansen i SSB.

Billigere strøm

Prisene på strøm inkludert nettleie falt med 10,9 prosent fra juli til august i år. Dette gjør at prisene er 26,1 prosent lavere i august 2023 sammenlignet med august 2022. Ifølge Kristiansen er den av grunnene til fallet fyllingsgraden i vannmagasinene i de sørlige prisområdene.

– Den har vært betydelig høyere gjennom 2023 sammenlignet med 2022 og da særlig i august etter mye nedbør, sier han.

Tolvmånedersveksten i KPI fra august i fjor til august i år er den laveste tolvmånedersraten vi har sett siden april i fjor. Til tross for nedgangen i tolvmånedersendringen fra forrige måned, er prisveksten historisk sett fortsatt på et høyt nivå.

Matprisene falt

Når det gjelder prisene på mat har de steget med 9,3 prosent de siste tolv måneder. Fra juli til august falt matprisene med 0,8 prosent. Til tross for fallet fra juli til august var prisene på matvarer i august 9,3 prosent høyere enn de var for ett år siden.

– Matvareprisene er fortsatt den største bidragsyteren til at den samlede prisveksten er så høy som den er, sier Kristiansen i SSB.

Matvaregruppene som har steget mest i pris siden i fjor, er frukt, grønnsaker, brød og kjøtt.

Fra juni til juli i år steg matprisene med 3,3 prosent.

Mer om