Mattilsynet opphever restriksjoner etter fugleinfluensa

Etter seks uker uten nye tilfeller av fugleinfluensa i Rogaland, opphever Mattilsynet flere av restriksjonene som ble innført for å hindre smitte.

Verpehøns på Rogaland har måtte holde seg innendørs etter at det ble påvist fugleinfluensa i november. Foto: Terje Bendiksby / NTB.
Verpehøns på Rogaland har måtte holde seg innendørs etter at det ble påvist fugleinfluensa i november. Foto: Terje Bendiksby / NTB. Vis mer
Publisert

I november ble det påvist smittsom fugleinfluensa blant verpehøns på to nabogårder i Klepp kommune på Jæren. Etter a seks uker uten at det er påvist nye smittetilfeller, opphever Mattilsynet noen av restriksjonene.

– Tiltakene vi innførte har vært inngripende, men helt nødvendige for å hindre videre smitte. For alle fjørfeholdere i området og andre involverte, har det vært krevende, sier administrerende direktør Ingunn Midtun Godal i Mattilsynet.

Det er fortsatt portforbud for fjærfe og andre fugler i fangenskap og jaktforbud på fugl i 15 kommuner i Rogaland. Dette gjøres fordi det flere ganger i løpet av høsten er funnet fugleinfluensa hos ville fugler i området. Fugleinfluensa er svært smittsom mellom fugler og fører som regel til alvorlig sykdom og død for de som blir smittet.

– Mulighet for smitte fra ville til tamme fugler kan derfor ikke utelukkes, men forhåpentligvis kan begge forbudene oppheves i begynnelsen av januar, sier Godal.

(©NTB)

Mer om