Mattilsynet: Mange matprodukter for barn er feilmerket

Mattilsynet har undersøkt merking av mat for barn under tre år. 21 av 40 produkter hadde feil i merkingen.

En rekke matprodukter rettet mot småbarn er feilmerket, ifølge Mattilsynets undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB
En rekke matprodukter rettet mot småbarn er feilmerket, ifølge Mattilsynets undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Vis mer
Publisert

Mattilsynet har undersøkt produkter som middager, desserter, grøtpulver, mellommåltidsprodukter og snacks. Produktene selges i de største dagligvare- og helsekostbutikkene, samt i noen større nettbutikker. Ingen av produktene var produsert i Norge, men kom fra EU/EØS-land. 

– Småbarn er en sårbar gruppe. Riktig merking av barnemat er viktig for at foreldre skal ha mulighet til å ta gode og riktige valg. Foreldre skal kunne stole på merkingen og få alle opplysningene de trenger, sier seksjonssjef Marit Fallebø i Mattilsynet.

Blant feilene som ble avdekket, var manglende oversettelse av produktopplysninger til norsk, manglende mengdeangivelse av viktige ingredienser og manglende samsvar mellom opplysninger i innholdsfortegnelsen på selve produktet og hva produsenten oppgir i produktdatabladet, som er den faktiske «oppskriften».

De fleste feilmerkingene har ikke kunnet medføre helsefare. Unntaket er ikke god nok merking av ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner. Slike ingredienser skal være fremhevet i ingredienslisten.

– Det er svært viktig at foreldrene til barn med allergier og intoleranse raskt får en oversikt over slike ingredienser, sier Fallebø.

(©NTB)

Mer om