Mattilsynet innfører portforbud etter dette funnet

Mattilsynet har innført portforbud for fuglebesetninger i 15 kommuner i Rogaland etter at svært smittsom fugleinfluensa ble oppdaget i et hønsehus på Klepp.

7.500 fjærfe måtte avlives etter at det onsdag ble oppdaget smittsom fugleinfluensa i en besetning på Klepp i Rogaland. Nå har Mattilsynet innført strenge restriksjoner mens de arbeider med å finne ut hvor smitten stammer fra. Foto: Terje Bendiksby / NTB
7.500 fjærfe måtte avlives etter at det onsdag ble oppdaget smittsom fugleinfluensa i en besetning på Klepp i Rogaland. Nå har Mattilsynet innført strenge restriksjoner mens de arbeider med å finne ut hvor smitten stammer fra. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Hele besetningen på 7.500 fugler ble torsdag avlivet etter at det dagen før ble oppdaget smittsom fugleinfluensa i besetningen. Fredag fulgte Mattilsynet opp med å innføre portforbud for alle fugler og fjærfe i 15 kommuner i området.

– Dette er en alvorlig situasjon, og det er viktig å hindre videre smittespredning. Derfor har Mattilsynet innført portforbud i 15 kommuner i Rogaland. Portforbudet innebærer at alle fjærfe og andre fugler i fangenskap i dette området må holdes inne, eventuelt under tett tak, sier Ingunn Midtun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.

Mattilsynet har satt stab og vurderer situasjonen fortløpende. Det er ikke kjent hvordan smitten kom inn i besetningen, som var innendørs. Dette er første gang fugleinfluensa er påvist i kommersielt fjærfehold i Norge.

Fugleinfluensa fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler. Sykdommen er svært smittsom mellom fugler.

Mattilsynet opplyser at de jobber med å få fullstendig oversikt over situasjonen og vurderer fortløpende hvilke tiltak som er nødvendig.

– Ytterligere tiltak vil komme i den nærmeste tiden og på kort varsel, skriver tilsynet fredag.

(©NTB)

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer