Mattilsynet innfører portforbud etter dette funnet

Mattilsynet har innført portforbud for fuglebesetninger i 15 kommuner i Rogaland etter at svært smittsom fugleinfluensa ble oppdaget i et hønsehus på Klepp.

7.500 fjærfe måtte avlives etter at det onsdag ble oppdaget smittsom fugleinfluensa i en besetning på Klepp i Rogaland. Nå har Mattilsynet innført strenge restriksjoner mens de arbeider med å finne ut hvor smitten stammer fra. Foto: Terje Bendiksby / NTB
7.500 fjærfe måtte avlives etter at det onsdag ble oppdaget smittsom fugleinfluensa i en besetning på Klepp i Rogaland. Nå har Mattilsynet innført strenge restriksjoner mens de arbeider med å finne ut hvor smitten stammer fra. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Hele besetningen på 7.500 fugler ble torsdag avlivet etter at det dagen før ble oppdaget smittsom fugleinfluensa i besetningen. Fredag fulgte Mattilsynet opp med å innføre portforbud for alle fugler og fjærfe i 15 kommuner i området.

– Dette er en alvorlig situasjon, og det er viktig å hindre videre smittespredning. Derfor har Mattilsynet innført portforbud i 15 kommuner i Rogaland. Portforbudet innebærer at alle fjærfe og andre fugler i fangenskap i dette området må holdes inne, eventuelt under tett tak, sier Ingunn Midtun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.

Mattilsynet har satt stab og vurderer situasjonen fortløpende. Det er ikke kjent hvordan smitten kom inn i besetningen, som var innendørs. Dette er første gang fugleinfluensa er påvist i kommersielt fjærfehold i Norge.

Fugleinfluensa fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler. Sykdommen er svært smittsom mellom fugler.

Mattilsynet opplyser at de jobber med å få fullstendig oversikt over situasjonen og vurderer fortløpende hvilke tiltak som er nødvendig.

– Ytterligere tiltak vil komme i den nærmeste tiden og på kort varsel, skriver tilsynet fredag.

(©NTB)

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer