Covid-19:

Massevaksinering, mutasjoner og demonstrasjoner: Slik går det med pandemibekjempelsen

Nesten elleve måneder etter at spredningen av coronaviruset ble erklært som en pandemi, har verden begynt å se starten på slutten av den globale helsekrisen.

91 år gamle Ans Lock van de Veen fikk coronavaksine i Apeldoorn i Nederland tirsdag. Landet har begynt å vaksinere hjemmeboende eldre, men er samtidig også rammet av voldelige demonstrasjoner mot restriksjonene. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
91 år gamle Ans Lock van de Veen fikk coronavaksine i Apeldoorn i Nederland tirsdag. Landet har begynt å vaksinere hjemmeboende eldre, men er samtidig også rammet av voldelige demonstrasjoner mot restriksjonene. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall coronasmittede i verden har bikket svimlende 100 millioner. Over 2,1 millioner mennesker som er blitt syke med covid-19, har dødd.

Samtidig har flere titalls land startet vaksinering av innbyggerne under ett år etter at smitten brøt ut.

På verdensbasis har over 68 millioner doser blitt delt ut så langt, ifølge Ourworldindata.org , som er tilknyttet Oxford-universitetet. Det tilsvarer rundt 0,9 prosent.

Israel er landet med flest vaksinerte med 44,9 prosent av innbyggertallet. I Norge har rundt 1,5 prosent av befolkningen fått første dose, mens rundt 2.000 personer er fullvaksinerte, ifølge VGs oversikt.

Vaksineforsinkelser

Men det er knyttet usikkerhet til om vaksineprodusentene kan opprettholde den høye produksjons- og leveringshastigheten som de har holdt til nå og har lovet videre.

Både Pfizer og AstraZeneca har hatt problemer, og EU har kritisert AstraZeneca for en forsinkelse i leveringen av sin vaksine. Til VG opplyser Folkehelseinstituttet at det kan forsinke vaksinasjonsprogrammet i Norge med én til to måneder slik situasjonen er nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer