Masseflukten rundt Johnson fortsetter – fire nye avganger torsdag

Storbritannias Boris Johnson rammes av en ny runde med oppsigelser i regjeringsapparatet sitt. Til sammen har 50 konservative politikere gått av.

Flere og flere blant Johnsons rekker går av fra stillingene sine. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB
Flere og flere blant Johnsons rekker går av fra stillingene sine. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag er det de fire statssekretærene Brandon Lewis, Helen Whatley, Damian Hinds og George Freeman som melder at de går av fra sine stillinger.

Lewis, som har vært statssekretær for Nord-Irland, har tidligere vært flittig til å ta Johnson i forsvar, men skriver i oppsigelsesbrevet sitt at han ikke lenger ser at viktige verdier som ærlighet, integritet og gjensidig respekt blir opprettholdt i regjeringen.

– En avgjørelse om å gå av er aldri lett å ta, spesielt ikke på et så kritisk tidspunkt for Nord-Irland, skriver han.

Mange avganger

De fire er de siste i en lang rekke av personer i og rundt Johnsons regjeringsapparat som har varslet sin avgang de siste dagene. Ifølge Sky er det nå 50 som har trukket seg.

Grunnen mange av dem oppgir er at de ikke lenger har tillit til statsministeren, særlig i kjølvannet av Chris Pincher-skandalen. Han ble nylig suspendert fra Det konservative partiet ha blitt anklaget for å ha tafset på to menn i fylla.

Tapet av Lewis blir trolig hardt for Johnson. Han har vært viktig i forbindelsene med den siste tidens vanskeligheter rundt Nord Irland-protokollen, skriver Sky News.

– Går ikke lenger

Wheatley skriver på sin side at selv om hun har argumentert for at Johnson burde holde fast ved jobben tidligere, kan hun ikke lenger fortsette med det.

– Du kan bare si unnskyld og gå videre et visst antall ganger. Nå går det ikke lenger, skriver hun.

Onsdag sa Johnson at han ikke vil gå av som statsminister, selv om flere av hans egne regjeringskollegaer har bedt ham om det.

– Kaos

– Kaoset i statsministerboligen, sammenbruddet av regjeringens kollektive ansvar, forsvaret av upassende oppførsel og trass mot parlamentet er alt fornærmelser mot den konservatismen jeg tror på og står for, skriver George Freeman i sitt oppsigelsesbrev.

Damian Hinds har tidligere vært utdanningsminister under tidligere statsminister Theresa May, men trekker seg nå fra stillingen som statssekretær i innenriksdepartementet.

– Viktigere enn noen regjering eller leder er de standardene vi opprettholder i det offentlige liv og troen på vårt demokrati, skriver Hinds nå.

(©NTB)

UNDERHUSET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte for britene i Underhuset, og takket Boris Johnson for støtten. Video: Reuters Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer