Iran:

Maryam (34) vekker oppsikt i det konservative regimet

I en vaskehall i Irans hovedstad Teheran polerer en kvinne med caps biler skinnende blanke. Det har gjort henne både hatet og elsket i det prestestyrte landet.

Bilpleier Maryam Roohani har fått stor oppmerksomhet i Iran for å velge et utradisjonelt kvinneyrke. Hun har hatt mye motbør, men er blitt en kjendis og har fått fast jobb i Teheran. Foto: AP/Vahid Salemi/NTB
Bilpleier Maryam Roohani har fått stor oppmerksomhet i Iran for å velge et utradisjonelt kvinneyrke. Hun har hatt mye motbør, men er blitt en kjendis og har fått fast jobb i Teheran. Foto: AP/Vahid Salemi/NTB Vis mer
Publisert

Bilverksteder og vaskehaller ligger tett i Teherans trafikkerte gater. Disse bilhallene har udiskutabelt vært menns domene. Helt til 34 år gamle Maryam Roohani dukket opp – i sin flekkede uniform over svarte jeans. Og med håret godt skjult inni en svart caps, en svært utradisjonell erstatning for Irans obligatoriske hodeplagg, hijaben eller skjerfet.

Bilpleier Maryam Roohani har banet vei for andre iranske kvinner som også ønsker å gå inn i yrket. Her viser Roohani (t.v.) lærlingen Farahnaz Deravi hvordan man jobber for å få bilene skinnende blanke. Foto: AP/Vahid Salemi- NTB
Bilpleier Maryam Roohani har banet vei for andre iranske kvinner som også ønsker å gå inn i yrket. Her viser Roohani (t.v.) lærlingen Farahnaz Deravi hvordan man jobber for å få bilene skinnende blanke. Foto: AP/Vahid Salemi- NTB Vis mer

– Jeg har brutt noen tabuer, konstaterer Roohani der hun profesjonelt renser motorer rene for skitt og polerer billakken skinnende blank.

– Men jeg har møtt mye motstand ved å velge denne bransjen, legger hun til.

Bilindustrien er fortsatt mannsdominert over hele verden, og det gjelder ikke minst i sterkt konservative Iran. Selv om Irans kvinner de siste årene har gjort kraftig inntog i arbeidsmarkedet, gjelder det mest i byene- i mer tradisjonelle yrker og i akademiske kretser.

Langt fra oppveksten

Roohani har beveget seg langt fra oppvekst- og levekårene i landsbyen hun kommer fra – Agh Mazar, som ligger i grensestrøket mot Turkmenistan. Der gifter som regel kvinnene seg når de har kommet over puberteten og bruker livet sitt til å oppdra barn.

Det tradisjonelle hodetørkleet er byttet ut med caps når iranske Maryam Roohani er på jobb som bilpleier i det ellers sterkt mannsdominert yrke Foto: AP/Vahid Salemi-NTB
Det tradisjonelle hodetørkleet er byttet ut med caps når iranske Maryam Roohani er på jobb som bilpleier i det ellers sterkt mannsdominert yrke Foto: AP/Vahid Salemi-NTB Vis mer

Som bondedatter hadde Roohani lik oppvekst som de fleste andre barna i landsbyen. Men i motsetning til sine fem søsken, hadde hun blikket stort sett rettet mot farens traktor. Og svært tidlig utviklet hun en forbløffende evne til å kjøre den.

Selv da hun begynte å jobbe som frisør, samtidig som hun studerte for å bli sminkør, var hun mer opptatt av lidenskapen med å få biler skinnende blanke.

Utsatt for både hån og forakt fra folk i landsbyen og flere familiemedlemmer begynte hun å kjøpe og selge biler for å skaffe ekstrainntekter. Hennes store drøm var å jobbe som bilpleier.

Selv om noen familiemedlemmer kuttet all kontakt med henne, støttet den mer liberale faren sin datter. Han lot henne utsette ekteskapsplanene for å forfølge lidenskapen for biler.

Reiste til Tyrkia

Det fantes ingen opplæring i bilpleie i den nordlige Khorasan-provinsen, så Roohani reiste til Tyrkia. Der måtte hun også kjempe mot mannlige skeptikere for å skaffe seg den nødvendige sertifiseringen.

Tilbake i Iran med godkjente papirer, startet hun opp sin forretning i en liten, leid garasje i Teheran. Kundene strømmet til for å beundre områdets første kvinnelige bilpleier.

De knipset bilder og la dem ut i sosiale medier. På nettet fikk hun stor oppmerksomhet som Irans «Miss Detailer», og hennes instagram-konto vokste.

Misunnelse

Men suksessen skapte både sinne og misunnelse fra mannlige kolleger, og hun opplevde tilfeller av grov sabotasje. Hun forteller at poleringsskinnene ble satt inn med syre for å skade lakken på kundenes biler. Hun kom på jobb og fant maskiner skadd eller ødelagt.

Det hjalp ingen ting å klage til garasjeeieren, og uten konkrete bevis på sabotasjen kunne ikke politiet hjelpe henne.

Roohani var nesten i ferd med å gi opp, da lykken snudde. Fordi hun hadde fått så mye oppmerksomhet, tok et kjent bilpleiefirma i Teheran kontakt med henne og tilbød henne jobb i hovedstaden.

De siste årene har hun dermed kunnet leve ut drømmen som profesjonell bilpleier.

Roohani har inspirert andre kvinner

Til tross for at det fortsatt er mange hindringer i veien for kvinner i yrket, har Roohani vært en inspirasjon for andre til å følge i hennes fotspor. Hun har også lært opp andre kvinner i yrket. På nettet legger hun ut videoer som viser hvordan hun jobber med å få bilene blanke og glatte.

– Jeg ble svært begeistret første gang jeg så Roohani, fordi vi ser vanligvis ikke kvinner utføre slike yrker i Iran, sier Farahnaz Deravi, som er en av lærlingene hennes.

En bransje med stor vekst

Interessen for bilpleie og reparasjoner eksploderte i Iran etter at USAs tidligere president Donald Trump trakk seg fra atomavtalen og innførte strenge sanksjoner. Som et mottrekk forbød Iran import av asiatiske og europeisk-produserte biler, noe som førte til at prisene på kjøretøyene ble firedoblet.

Rike iranere pleier derfor sine dyre biler mer enn noen gang, og de er villig til å betale store summer for å opprettholde statussymbolene sine.

Men selv om bilindustrien er blomstrende, er den økonomiske situasjonen i Iran generelt svært vanskelig.

Roohani har derfor på sikt lyst til å starte egen virksomhet et sted i Europa en dag.

– Jeg håper at den iranske 'Miss Detailer' skal få skinne et sted utenfor Iran, sier hun og smiler stort.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer