Iran:

Maryam (34) vekker oppsikt i det konservative regimet

I en vaskehall i Irans hovedstad Teheran polerer en kvinne med caps biler skinnende blanke. Det har gjort henne både hatet og elsket i det prestestyrte landet.

Bilpleier Maryam Roohani har fått stor oppmerksomhet i Iran for å velge et utradisjonelt kvinneyrke. Hun har hatt mye motbør, men er blitt en kjendis og har fått fast jobb i Teheran. Foto: AP/Vahid Salemi/NTB
Bilpleier Maryam Roohani har fått stor oppmerksomhet i Iran for å velge et utradisjonelt kvinneyrke. Hun har hatt mye motbør, men er blitt en kjendis og har fått fast jobb i Teheran. Foto: AP/Vahid Salemi/NTB Vis mer
Publisert

Bilverksteder og vaskehaller ligger tett i Teherans trafikkerte gater. Disse bilhallene har udiskutabelt vært menns domene. Helt til 34 år gamle Maryam Roohani dukket opp – i sin flekkede uniform over svarte jeans. Og med håret godt skjult inni en svart caps, en svært utradisjonell erstatning for Irans obligatoriske hodeplagg, hijaben eller skjerfet.

– Jeg har brutt noen tabuer, konstaterer Roohani der hun profesjonelt renser motorer rene for skitt og polerer billakken skinnende blank.

– Men jeg har møtt mye motstand ved å velge denne bransjen, legger hun til.

Bilindustrien er fortsatt mannsdominert over hele verden, og det gjelder ikke minst i sterkt konservative Iran. Selv om Irans kvinner de siste årene har gjort kraftig inntog i arbeidsmarkedet, gjelder det mest i byene- i mer tradisjonelle yrker og i akademiske kretser.

Langt fra oppveksten

Roohani har beveget seg langt fra oppvekst- og levekårene i landsbyen hun kommer fra – Agh Mazar, som ligger i grensestrøket mot Turkmenistan. Der gifter som regel kvinnene seg når de har kommet over puberteten og bruker livet sitt til å oppdra barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer