Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard

Hundre måneder på rad har temperaturen på Svalbard vært over normalen, viser tall fra Meteorologisk institutt.

OPPVARMET: Observasjoner på Svalbard lufthavn viser at temperaturen i gjennomsnitt har steget med 5,6 grader siden 1961. FOTO: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
OPPVARMET: Observasjoner på Svalbard lufthavn viser at temperaturen i gjennomsnitt har steget med 5,6 grader siden 1961. FOTO: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om mars måned i år har vært forholdsvis kald, vil måneden etter alt å dømme føye seg inn i rekken av høye månedstemperaturer, ifølge meteorologene.

Observasjoner på Svalbard lufthavn viser at temperaturen i gjennomsnitt har steget med 5,6 grader siden 1961. Til sammenligning har temperaturen på Blindern i Oslo steget med 2 grader i samme periode.

– Det er unikt og viser hvor raskt klimaendringene skjer i Arktis, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt.

– Enkelte måneder har temperaturen i området rundt Longyearbyen vært hele 12–14 grader over normalen. Mange husker tørkesommeren på Østlandet i fjor, og til sammenligning lå temperaturen da «bare» 3,2 grader over normalen på Blindern, fortsetter Isaksen.

Meteorologisk institutt påpeker at Isfjorden på Svalbard ikke lenger lever opp til navnet sitt, med flere isfrie vintre de ti siste årene.

Klimaendringene har bidratt til at permafrosten har begynt å tine, noe som blant annet fører til økt skredfare.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer