Mariupol: Advarer om faren for epidemi

Myndighetene i den beleirede ukrainske byen Mariupol slår alarm om elendige sanitærforhold som utgjør en enorm fare for de drøyt 100.000 som er igjen i byen.

Frivillige rydder opp i gatene i Mariupol. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB
Frivillige rydder opp i gatene i Mariupol. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB Vis mer
Publisert

På meldingsappen Telegram skriver bystyret i byen torsdag at «dødelige epidemier kan bryte ut i byen på grunn av manglende vann- og kloakkforsyning, tusenvis av lik som råtner i ruinene, og en katastrofal mangel på drikkevann og mat.»

Kun 100.000 av byens opprinnelig 450.000 innbyggere er igjen i byen, som har vært under beleiring av russiske styrker siden krigens første dager. Mesteparten av byen er nå i russiske hender, men det er fortsatt ukrainske styrker og anslagsvis 1.000 sivile i stålverket Azovstal som kjemper imot. Nå advarer bystyret om at innbyggerne står i fare for å bli smittet av sykdommer som kolera og dysenteri.

Ordfører Vadym Bojtsjenko hevder at russiske styrker ikke klarer å levere mat, vann og medisin til innbyggerne.

– Levekårene i Mariupol er på middelaldernivå. En umiddelbar og fullstendig evakuering er nødvendig.

(NTB)

GIR OG GIR: Vesten fortsetter å gi våpen til Ukraina. Det har stor påvirkning på krigen, forklarer oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer