Mariupol: Advarer om faren for epidemi

Myndighetene i den beleirede ukrainske byen Mariupol slår alarm om elendige sanitærforhold som utgjør en enorm fare for de drøyt 100.000 som er igjen i byen.

Frivillige rydder opp i gatene i Mariupol. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB
Frivillige rydder opp i gatene i Mariupol. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB Vis mer
Publisert

På meldingsappen Telegram skriver bystyret i byen torsdag at «dødelige epidemier kan bryte ut i byen på grunn av manglende vann- og kloakkforsyning, tusenvis av lik som råtner i ruinene, og en katastrofal mangel på drikkevann og mat.»

Kun 100.000 av byens opprinnelig 450.000 innbyggere er igjen i byen, som har vært under beleiring av russiske styrker siden krigens første dager. Mesteparten av byen er nå i russiske hender, men det er fortsatt ukrainske styrker og anslagsvis 1.000 sivile i stålverket Azovstal som kjemper imot. Nå advarer bystyret om at innbyggerne står i fare for å bli smittet av sykdommer som kolera og dysenteri.

Ordfører Vadym Bojtsjenko hevder at russiske styrker ikke klarer å levere mat, vann og medisin til innbyggerne.

– Levekårene i Mariupol er på middelaldernivå. En umiddelbar og fullstendig evakuering er nødvendig.

(NTB)

GIR OG GIR: Vesten fortsetter å gi våpen til Ukraina. Det har stor påvirkning på krigen, forklarer oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer