Marburgvirus påvist i Vest-Afrika

Det første tilfellet av den svært dødelige Marburg-virussykdommen er påvist i Vest-Afrika, nærmere bestemt Guinea, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Matshidiso Moeti, WHOs regionaldirektør for Afrika. (Foto: AP/NTB)
Matshidiso Moeti, WHOs regionaldirektør for Afrika. (Foto: AP/NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Potensialet for at Marburg-viruset spres vidt og bredt betyr at vi må stanse det på veien, sier Matshidiso Moeti, Verdens helseorganisasjons (WHO) regionaldirektør for Afrika.

Marburgvirus er beslektet med ebolavirus og kan forårsake blødningsfeber med en dødelighet på opptil 80–90 prosent.

Guineanske myndigheter har bekreftet at det ble påvist Marburg-smitte i en pasient som døde i Gueckedou sør i landet, opplyser WHO mandag kveld.

Innsatsen er i gang for å finne personene som pasienten kan ha vært i kontakt med. Samtidig setter myndighetene i gang en offentlig opplysningskampanje for å spre bevissthet om sykdommen og bidra til å stanse smittespredning. Et første team med WHO-eksperter er ankommet Guinea for å bidra i innsatsen.

For bare to måneder siden erklærte WHO slutten på Guineas andre ebolautbrudd, som startet i Gueckedou i fjor og krevde tolv menneskeliv.

Marburg-virussykdom ble først påvist som følge av to utbrudd knyttet til laboratoriearbeid med forsøksaper fra Uganda som fant sted samtidig i 1967 i tyske Marburg og i Beograd i Serbia.

Det største utbruddet i nyere tid var i Angola i 2005. Det krevde over 300 menneskeliv.

Viruset smitter mennesker fra en flaggermusart og sprer seg mellom mennesker gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker fra smittede.

(©NTB)

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer