Manshaus hadde «Eg heiter Håvard Hedde» i baklomma

Under gjennomgangen av den tekniske og taktiske etterforskningen i Manshaus-saken tirsdag kom det fram at Philip Manshaus hadde sangtekster i baklomma.

Under gjennomgangen av etterforskningen i Manshaus-saken tirsdag, kom det fram at han hadde sangtekster i baklomma. Sittende til høyre for tiltalte er koordinerende bistandsadvokat Sven Olle Nohlin og stående helt til høyre er hovedetterforsker Cecilie Carlsen Solli i Oslo politidistrikt. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Under gjennomgangen av etterforskningen i Manshaus-saken tirsdag, kom det fram at han hadde sangtekster i baklomma. Sittende til høyre for tiltalte er koordinerende bistandsadvokat Sven Olle Nohlin og stående helt til høyre er hovedetterforsker Cecilie Carlsen Solli i Oslo politidistrikt. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Retten fikk se noter og teksten til salmen «Jeg råde vil alle i ungdommens dage» og folkemelodien «Eg heiter Håvard Hedde». Den handler som kjent om en kar som skal gifte seg og skaffe seg en gård, slik tiltalte har forklart han hadde planer om.

Blant andre bilder som ble vist i Asker og Bærum tingrett, var klærne og utstyret Philip Manshaus og Muhammad Rafiq, som overmannet 22-åringen, hadde på seg da angrepet og basketaket mellom dem skjedde i Al-Noor islamic Centre 10. august i fjor. Alle klærne var blodige.

Philip Manshaus er tiltalt for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og for terrorhandling mot moskeen på Skui i Bærum.

Dramatisk telefonsamtale

Retten fikk høre den 20 minutter lange dramatiske samtalen mellom politiet og to av de fire fra moskeen som var på stedet før politiet kom fram.

Videre presenterte en Kripos-ekspert de tre våpnene og ammunisjonen Manshaus hadde med seg, og en åstedsgransker viste bilder fra huset der den 17 år gamle jenta ble funnet drept. Resultatet fra den rettsmedisinske undersøkelsen ble også lagt fram.

I tillegg fikk retten se bilder av bilen tiltalte kjørte, både fra overvåkingskameraer som hadde fanget den opp på vei til moskeen, og innvending slik den så ut etter pågripelsen.

I bilen lå det en mobiltelefon og en laptop. Før Philip Manshaus gikk til angrep, hadde han forsøkt å koble opp GoPro-kameraet han kjøpte dager før angrepet, til de to enhetene. Dette lyktes han ikke med.

Kameraet hadde han montert på hjelmen han hadde på hodet da han gikk til angrep. Planen var å sende hele angrepet live på nettet slik hans inspirator Brenton Tarrant gjorde under sine moskéangrep på New Zealand.

Vil vitne i rettssalen

Faren og stemoren til tiltalte har bedt om fritak fra koronareglene for å kunne forklare seg ansikt til ansikt med Philip Manshaus, skriver Budstikka.

De to vil avgi sine forklaringer onsdag, først stemoren, så faren. Fram til nå har de fleste vitnene forklart seg fra en annen rettssal via videooverføring.

Det er rettens administrator, tingrettsdommer Annika Lindström, som skal ta stilling til begjæringen om unntak fra smittevernreglene.

Hun skal også ta stilling til om dørene skal lukkes under deler av hovedforhandlingene, slik forsvaret har begjært.

Tirsdag ble rettsdagen avsluttet med lukkede dører for å drøfte dette spørsmålet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer