Mannen som berget seg ut av den brennende hytta, er far til to av barna som omkom

Luise (40), Henning (15), Mogens (15), Gustav (12) og Hedda (10) døde i hyttebrannen i Andøy natt til lørdag. Mannen som overlevde, er far til to av barna.

Fem personer mistet livet i hyttebrannen på Risøyhamn Foto: Politiet/NTB
Fem personer mistet livet i hyttebrannen på Risøyhamn Foto: Politiet/NTB Vis mer
Publisert

Det var Luise Marie Bang (40), Henning Christian Bang Johansen (15), Mogens Pareli Krogh Hovde (15), Gustav Rane Krogh Hovde (12) og Hedda Madell Bang Winther (10) som døde i hyttebrannen ved Risøyhamn i Andøy kommune i Vesterålen natt til lørdag, opplyser Nordland politidistrikt.

Navnene frigis i samråd med de pårørende.

Alle de omkomne var hjemmehørende i Vågan kommune i Lofoten. Kommunen har satt krisestab.

Ikke formelt identifisert

Totalt seks personer, to voksne og fire barn, var i den avsidesliggende hytta i Kobbedalen på Andøya da det brant natt til lørdag. (saken fortsetter under bildene)

Omkom: Hedda Madell Bang Winther 10) Foto: Privat /NTB
Omkom: Hedda Madell Bang Winther 10) Foto: Privat /NTB Vis mer
Omkom: Gustav Rane Krogh Hovde (12 ). Foto: Privat/NTB
Omkom: Gustav Rane Krogh Hovde (12 ). Foto: Privat/NTB Vis mer
Omkom: Mogens Pareli Krogh Hovde (15) Foto: Privat /NTB
Omkom: Mogens Pareli Krogh Hovde (15) Foto: Privat /NTB Vis mer
Omkom: Henning Christian Bang Johansen (15). Foto: Privat/NTB
Omkom: Henning Christian Bang Johansen (15). Foto: Privat/NTB Vis mer

En mann klarte å komme seg ut av den brennende hytta og måtte løpe rundt fire kilometer lettkledd og barbeint før han kom til huset til et eldre ektepar i bygda Bjørnskinn der han varslet om brannen.

– Mannen som berget seg ut, er far til to av barna, mens kvinnen som omkom, er mor til de to andre barna, sier politiinspektør Per Erik Kalland Hagen til NTB.

Han leder politiet i Lofoten og Vesterålen.

De omkomne er foreløpig ikke formelt identifisert, og skal nå obduseres. ID-gruppen til Kripos er involvert i identifiseringsarbeidet.

– Det er ingenting som tilsier at dette er noe annet enn det vi har lagt til grunn. Derfor har vi i samråd med de pårørende valgt å gå ut med navnene, sier Hagen.

Den overlevende mannen er avhørt

Politiet fikk melding om brannen like over klokken 4.30 natt til lørdag. Da nødetatene kom til stedet like over klokken 5, var hytta allerede helt nedbrent.

Mannen ble fraktet til sykehus etter at han varslet om brannen, men ble skrevet ut senere samme dag. Han er avhørt av politiet, men Hagen ønsker ikke å gå inn på hva mannen har forklart.

– Det er naturlig at man er enormt preget av en sånn hendelse, sier han.

Forsøker å finne årsaken

Politiet vet foreløpig ikke nøyaktig når brannen startet, og dette er nå noe etterforskningen skal klarlegge. Kripos jobber fremdeles på åstedet for å finne årsaken til brannen.

Hagen er likevel klar på at politiet ikke tror det har skjedd noe kriminelt.

– Det er ingen mistanke om at dette er noe annet enn en tragisk ulykke, sier han.

Til VG sier seksjonssej ved Kripos, Håvard Haftor Arntzen, at etterforskningen vil ta tid ettersom skadene på hytta er så store.

– Man ønsker å finne ut av dødsårsaken, og eventuelt finne spor på de omkomne som kan fortelle oss hva som skjedde. Samtidig må kriminalteknikerne tenke brannetterforskning, sier han.

Han sier til avisa at brann er noe av det vanskeligste de etterforsker.

– Det er en kjensgjerning at jo større brannskadene er, jo vanskeligere er det å finne ut hvor brannen startet og hva som var årsaken. Vi skal prøve så godt vi kan, sier Arntzen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer