«Mannen»-dramaet: Kraftig nedbør kan utløse raset

Økt bevgelse i natt, og nå ventes store nedbørsmengder.

Følg Mannen-dramaet direkte: VG | Dagbladet | NRK | TV 2

Når er raset forventet å skje?

Bevegelsene i fjellet økte kraftig i natt etter mye nedbør i søndag, skriver NRK. Ifølge geolegene er bevegelsene nå fem ganger så store som før. Sjefgeolog Lars Harald Blikra sier at det ikke er utenkelig at raset kan gå i løpet av det neste døgnet dersom det kommer mer nedbør. Søndag kveld var situasjonen dramatisk. - Vi så på utviklingen at det da bare var noen timer til et eventuelt ras, men om natta mellom fire og fem stabiliserte det seg igjen. Nå er det oppe i 2-2,5 centimeter bevegelse i døgnet, sa Blikra til NTB. VG skriver at det er ventet store nedbørsmengder i området fra mandag kveld, og at det er sendt ut OBS-varsel på at det kan komme 60-80 mm i løpet av et døgn.
fjell1

Tror deler av fjellet raser innen 24 timer

I natt har geologene sett at bevegelsene i fjellet Mannen er opp mot fem ganger så store som før. Det betyr at skredet kan gå om kort tid. Les hele saken på nrk.no

Hvor mye stein kan rase ut?

De første estimatene gikk ut på at 40.000 kubikk stein, tilsvarende 4000 lastebillass, kunne rase ut, skriver NRK. Onsdag i forrige uke opplyste geologene at raset kan bli mye større. I verste fall kan skredet omfatte 120.000 kubikk stein, eller 1200 lastebillass. NRK skriver imidlertid at ingenting som tydet på at hele fjellpartiet vil rase.

Hvor mange er evakuert?

Alle de elleve fastboende i det rasutsatte området er nå evakuert. En mann, som først ikke ønsket å flytte, ble evakuert fra området i helgen, skriver NRK. Også 200 sauer ble i heløgen flyttet fra området, melder Åndalsnes Avis.

SOL TV: Se helikopter-bilder fra området