Mann siktet i Tina-saken: Dette vet vi så langt

Politiet: - Drapssiktede kjente Tina fra før.

(upublisert) Opprettet

1. 36-åring siktet


En 36 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen (20) i Stavanger, høsten 2000. Mannen ble pågrepet i hjemmet sitt i Vest-Agder onsdag, opplyser Rogaland politidistrikt i en pressemelding. Han ble avhørt samme dag.
Tina Jørgensens mor, Torunn Austdal Rasmussen, bekrefter overfor NRK at det ikke er ekskjæresten som er siktet denne gangen. Mannen sitter i arrest og vil bli framstilt for varetektsfengsling i morgen.

2. Ikke i politiets søkelys fra før


Mannen som nå er pågrepet har ikke vært i politiets søkelys i denne saken tidligere, opplyser politiet i en pressekonferanse torsdag, kl. 11.00. Mannen er fra Lyngdal i Vest-Agder, og skal ikke ha bodd i Stavanger. Mannen er pågrepet etter at politiet nylig har fått ny informasjon i saken, og ifølge politiet skal han og Tina ha hatt kjenskap til hverandre.
Politiadvokat Herdis Traa sa også at de ikke kan utelukke at det er flere involvert.
(FOTO: Tomas Larsen / NTB scanpix)

3. Forsvarer vil ikke svare om straffskyld


Odd Rune Torstrup, som er forsvarer for den siktede, sier i en pressekonferanse torsdag at de vil holde kortene svært tett til brystet, og ikke vil gi ytterligere opplysninger i saken.
- Bakgrunnen for det er at det er mennesker det ute i samfunnet som vet ting om saken og som vil bli avhørt, og det er i vår felles interesse at ingen informasjon lekkes ut, sier Torstrup under pressekoneransen. Han bekrefter politiets opplysning om at den siktede har kjent Tina Jørgensen, men ønsker ikke å kommentere om klienten erkjenner straffskyld eller ikke.
Det er berammet et rettsmøte klokken 10.00 fredag.

4. Ytterlige pågripelser


Stavanger Aftenblad meldte torsdag ettermiddag at nok en 36 år gammel mann var pågrepet i saken. Kort tid senere tilbakeviste politiet først opplysningene, men bekreftet de senere ovenfor VG. Aftenbladet skal, ifølge avisen, ha omtalt pågripelsen før den fant sted.

Torsdag kveld ble det kjent at en tredje mann er pågrepet. Etter VGs opplysninger, skal mannen være bosatt i Lyngdal og i likhet med de to andre, være 36 år gammel. Like før klokken 20.00, pågrep politiet en fjerde mann (38), melder Lyngdals avis. Ingen av personene skal ha vært knyttet til saken tidligere.

5. Funnet drept


Jørgensen forsvant sporløst etter en bytur i Stavanger sentrum natt til søndag 24. september 2000.
26. oktober var politiet i Stavanger på en parkeringsplass for å lete etter et våpen etter ransforsøk. Ved en tilfeldighet åpnes en avløpskum og politiet finner liket av den savnede Tina Jørgensen, skriver Aftenbladet.

(FOTO: Trond Bø, Aftenposten)

6. Omfattende etterforskning


Etter at Tina ble funnet, satte politiet i gang den mest omfattende drapsetterforskningen i Rogaland så langt. Det var massiv oppmerksomhet rundt saken. I 2013 var 13.185 personer omtalt i saken, 1705 avhør foretatt, 440 naboer oppsøkt og 1300 tips hadde kommet inn ifølge Aftenbladet.

7. Kjæresten siktes


Året etter blir Tinas kjæreste blir hovedmistenkt i saken. Tre bevis er dominerende i saken mot ham: Barnåler ble funnet på Tina, under Bybrua og i kjærestens bil (VG). En likhund har markert i bagasjerommet på kjærestens bil, men en annen likhund markerte ikke. Ifølge politiet ga kjærsten også forskjellige forklaringer på hva han gjorde natten Tina forsvant.
Tina ble funnet i en sekk, og under bybrua ble det funnet en bit fra den samme sekken. Politiet mente derfor at dette var stedet Tina Jørgensen ble drept.

8. Vanskelig å kontrollere bevis


Det viste seg at det ikke var mulig å finne ut om barnålene i kjærestens bil, under bybrua og på Tina var fra samme tre, skriver VG. Siden det var vann i kummen hvor Tina lå mistet man også biologiske spor. Kjærsten ble likevel siktet.

9. Saken henlegges


Riksadvokaten mente saken manglet bevis og sendte saken tilbake til politiet. Saken mot Tinas kjæreste ble henlagt, skriver NTB i 2002. I 2005 får han 188.500 kroner i erstatning som oppreisning for å ha blitt straffeforfulgt, og for å ha sittet to måneder i varetekt, skriver Stavanger Aftenblad i 2005.

(FOTO: Pål Christensen/ Scanpix)

10. Saken tas opp på nytt


Politiet tar opp saken på nytt i mars 2013 (NRK), etter å ha mottatt mange tips over en lengre periode. En etterforskningsgruppe jobbet frem til september med ulike spor, og særskilt med kartlegging av Tinas siste bevegelser, men det kom ikke frem noe opplysninger som kunne føre til en oppklaring av saken, skriver politiet i en pressemelding.

11. Henlegges igjen


I september 2013 opplyser politiet i Stavanger at de hadde valgt å henlegge saken om drapet på Jørgensen (VG).

12. Håper på oppklaring


Under torsdagens pressekonferansen uttaler politiet at det gjenstår mye før de kan trekke noen konklusjoner, men at de har et sterkt håp om å oppklare saken.


(FOTO: Tomas Larsen / NTB scanpix)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.