Valgkamp-bråk

Mann innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate

En mann ble innbrakt av politiet da den omstridte danske politikeren Rasmus Paludan fredag besøkte Selvstendighetspartiets valgbod i Oslo.

Den danske politikeren Rasmus Paludan (t.h.) fra det danske partiet Stram Kurs besøkte Selvstendighetspartiets valgbod på Karl Johans gate i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Den danske politikeren Rasmus Paludan (t.h.) fra det danske partiet Stram Kurs besøkte Selvstendighetspartiets valgbod på Karl Johans gate i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mannen ble innbrakt fordi han ble oppfattet som truende, og ikke etterkom pålegg han fikk av politiet. Mannen tok seg forbi politiets sperring og inn til valgboden. Ytterligere to menn fikk pålegg om å forlate området fordi de forstyrret ro og orden. En av demonstrantene kastet en kopp kaffe på valgboden.

Amper start

Det var rundt 300 demonstranter ved valgboden ved Universitetsplassen på Karl Johan. Politiet sperret av området med bånd, kjøretøy og personell.

– Politiet verner om alles rett til ytring. Vi har kontroll på dem som står på standen, sa operasjonsleder Tor Guldbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Stemningen var amper i starten, men det roet seg etter hvert. Politiet meldte at arrangementet var over rundt klokken 16.

Rasmus Paludan stiftet det danske, islamfiendtlige partiet Stram Kurs i 2017. Han er dømt til betinget fengsel for overtredelse av paragraf 266 b i den danske straffeloven, kjent som rasismeparagrafen.

Fikk holde pressekonferanse

Selvstendighetspartiet er restriktive i spørsmål om innvandring og utenrikspolitikk. Partiet ble først nektet å holde en planlagt pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo fordi Paludan skulle delta. Fredag ettermiddag opplyste partiet at de likevel fikk holde pressekonferanse på Litteraturhuset.

Daglig leder Susanne Kaluza ved Litteraturhuset bekrefter dette overfor NTB. Hun understreker at Paludan ikke var til stede i salen, og at han heller ikke var tiltenkt deltakelse i arrangementet på annet vis.

15 minutter inn i pressekonferansen var bare arrangørene til stede i lokalet, ifølge Kaluza.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer