Mann dømt til tolv års fengsel for å ha drept moren sin i Oslo i fjor

En mann på 47 år er dømt til tolv års fengsel for å ha drept sin egen mor i en leilighet i Oslo i september i fjor.

Oslo tinghus. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB)
Oslo tinghus. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB) Vis mer
Publisert

Oslo tingrett skriver at det er flere straffeskjerpende omstendigheter og at straffen skal settes til fengsel i tolv år. Aktor la ned påstand om fengselsstraff på 13 år.

Mannens forsvarer, advokat Marijana Lozic, opplyser til NTB at hun skal diskutere dommen med sin klient fredag morgen.

Mannen erkjente at han hadde utført vold mot moren og knyttet seg selv til handlingen, men nektet straffskyld. Han har forklart at det er store deler av hendelsesforløpet han ikke husker.

Slagsmål

Både mannen og moren var svært beruset da de havnet i slagsmål i en leilighet etter en tur på byen i september i fjor. Mannen oppsøkte selv helsevesenet dagen etter for å få behandling for sine skader, og uttrykte da at han var bekymret for morens tilstand.

Hun ble funnet død i leiligheten. I dommen kommer det fram at hun var kraftig forslått.

Vurdert som tilregnelig

Mannen har forklart at han har hatt store psykiatri- og rusproblemer, og det ble foretatt en fullstendig rettspsykiatrisk observasjon av ham for å vurdere tilregneligheten hans. Det ble konkludert med at han ikke kunne erklæres utilregnelig.

Aktor påpekte i sin prosedyre at det er straffeskjerpende at tiltalte ikke synes å ha tatt inn over seg hvilken belastning drapet har hatt for avdødes familie.

«Etter rettens syn er det sannsynlig at dette skyldes tiltaltes psykiske problemer slik disse er beskrevet av de sakkyndige, og retten er ikke enig i at dette kan tillegges skjerpende betydning», skriver dommerne i dommen.

(©NTB)

Mer om