Mangler 15.000 studentboliger

Norske studenter står ovenfor en stor boligmangel, ifølge Studentboligundersøkelsen 2023. NSO frykter at høsten blir vanskelig for norske studenter.

NSOs studentbudsjett viser at norske studenter går 6407 kroner i minus hver måned med dagens studiestøtte. Den største utgiftsposten er bolig, opplyser de. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
NSOs studentbudsjett viser at norske studenter går 6407 kroner i minus hver måned med dagens studiestøtte. Den største utgiftsposten er bolig, opplyser de. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Studentboligmangelen frarøver 15.000 studenter sjansen til et trygt og rimelig hjem å bo i, sier leder Oline Sæther av Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Det mangler omkring 15.000 studentboliger for å nå studentenes mål om at 1 av 5 skal kunne bo i studentboliger. Selv med en historisk vilje til å bygge studentboliger fra regjeringen, er det fortsatt tilnærmet stillstand når det gjelder andelen studenter som får plass i studentboliger, ifølge studentorganisasjonen.

– Vi må tråkke hardere på gassen

Høye leiepriser og studenter som sliter med å finne boliger i sin nye studentby har vært mye omtalt så langt i sommer. NSO mener at viljen til å bygge flere studentboliger er for lav.

– Vi må tråkke hardere på gassen. 85 prosent av norske studenter tvinges ut et stadig tøffere privat leiemarkedet. Vi forventer nå at stat, kommune og studentsamskipnadene samarbeider om å få satt spadene i jorda, sier Sæther.

Mener studiestøtten må heves

Norsk Studentorganisasjons studentbudsjett viser samtidig at norske studenter går 6407 kroner i minus hver måned med dagens studiestøtte.

– Her er bolig den desidert største utgiften. Det viktigste grepet for å hjelpe dagens studenter er enkelt. Studiestøtten må opp, og det må bli fart på byggingen, mener NSO.

(©NTB)

Mer om