Mange utfordringer for Castro i Honduras

Alt tyder på at Xiomara Castro blir Honduras' første kvinnelige president. Enorme utfordringer venter henne.

Xiomara Castro etter presidentvalget i Honduras søndag. Foto: Moises Castillo / AP / NTB
Xiomara Castro etter presidentvalget i Honduras søndag. Foto: Moises Castillo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Opptellingen av stemmene etter valget søndag er ennå ikke over. Men med over halvparten talt, har Castro en ledelse på rundt 20 prosentpoeng.

Dermed ser det ikke lenger ut til at Nasry Asfura fra det regjerende, høyreorienterte Nasjonalpartiet har noen reell sjanse til i å vinne.

Nasjonalpartiet hevdet imidlertid tidlig i opptellingen å ha vunnet, og Asfura har ennå ikke erkjent nederlaget.

Om ikke noe uforutsett skjer, kan imidlertid Castro belage seg på å ta over makten. Hun har en vanskelig oppgave foran seg, ikke minst med å håndtere kriminaliteten som gjennomsyrer Honduras.

Avtroppende president Juan Orlando Hernandez er i USA blitt beskyldt for medvirkning til narkosmugling. Korrupsjon er svært utbredt, og en honduransk antikorrupsjons-kommisjon ble avviklet i fjor.

En av de andre kandidatene i søndagens valg, Yani Rosenthal, har tidligere sittet tre år i fengsel i USA for hvitvasking narkopenger.

Fattigdom, kriminalitet, korrupsjon og høy arbeidsledighet gjør at mange honduranere forsøker å forlate landet og komme seg til USA. Castros venstreorienterte parti Libre mener det er avgjørende å skape flere arbeidsplasser hvis migrasjonen skal bremses.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer