Saeb Erekat:

Mange sørger over tapet av PLOs generalsekretær Saeb Erekat

Palestinas president har erklært en tre dager lang sørgeperiode etter at PLOs generalsekretær Saeb Erekat døde tirsdag, 65 år gammel.

PLOs generalsekretær, den palestinske veteranpolitikeren Saeb Erekat, er død. Foto: AP / NTB
PLOs generalsekretær, den palestinske veteranpolitikeren Saeb Erekat, er død. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erekat testet positivt for koronaviruset 8. oktober og ble overført til Haddasah-sykehuset i Jerusalem og lagt i pustemaskin ti dager senere.

En lungetransplantasjon i 2017 bidro til et svekket immunforsvar. Tilstanden ble ytterligere forverret, og han ble lagt i hjerte-lungemaskin.

Tirsdag døde han og etterlot seg kone, fire barn og åtte barnebarn. I flere tiår var han en ledende talsmann og forhandler for palestinerne.

Tap for palestinerne

Erekats død er et stort tap for palestinerne, sier president Mahmoud Abbas, som har varslet en tre dager lang sørgeperiode.

– Tapet av vår bror og venn, den store kriger, doktor Saeb Erekat, utgjør et stort tap for Palestina og vårt folk, og vi kjenner på stor tristhet som følge av hans bortgang, særlig i lys av de vanskelige omstendighetene den palestinske saken nå står overfor, heter det i uttalelsen fra Abbas.

Ifølge Abbas spilte Erekat en stor og viktig rolle ved å forsvare det palestinske folks rettigheter i internasjonale sammenhenger.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, flankert av Saeb Erekat (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen i regjeringsbygget etter møtet på statsministerens kontor. Foto: Sara Johannessen / NTB
Palestinernes president, Mahmoud Abbas, flankert av Saeb Erekat (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen i regjeringsbygget etter møtet på statsministerens kontor. Foto: Sara Johannessen / NTB Vis mer

Hylles

Jordans kong Abdullah var blant de første som ringte Abbas for å kondolere da nyheten om Erekats bortgang ble kjent.

Egypt hyller også PLO-lederen som «en besluttsom kriger … som hele livet kjempet for det palestinske folks rettigheter», og også i Israel blir han av enkelte omtalt i varme ordelag.

– Han viet livet til sitt folk, skriver Israels tidligere utenriksminister Tzipi Livni på Twitter.

– Det er min skjebne å oppnå fred, pleide han å si. Da han ble syk, tekstet han meg: «Jeg er ikke ferdig med det jeg ble født til å gjøre». Mine dypeste kondolanser går til palestinerne og familien hans. Han vil bli savnet, skriver hun videre.

Ga aldri opp

Erekat var i alle år tilhenger av en tostatsløsning og krass i sin kritikk av Israels manglende vilje til å gi palestinerne en egen stat og omverdenens manglende vilje til å legge press på Israel.

– Så lenge mennesker som Erekat rekker ut en hånd for å oppnå fred, er det vår plikt å forhandle, heter det i en uttalelse fra den norskstøttede israelske fredsorganisasjonen Peace Now.

FNs spesialutsending i Midtøsten, Nikolaj Mladenov hyller også Erekats innsats.

– Du var alltid overbevist om at Israel og Palestina kan leve i fred, ga aldri opp forhandlingene og sto stolt opp for ditt folk. Vi vil savne deg, min venn. Hvil i fred, skriver Mladenov på Twitter.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas hyller Erekats store bidrag til fredsprosessen gjennom flere tiår, og det samme gjør Sveriges utenriksminister Ann Linde.

– Han mistet aldri visjonen om en tostatsløsning, tvitrer hun.

Oppgjør med Trump

Senest i januar tok Erekat et oppgjør med president Donald Trump og hans såkalte fredsplan, som ble utarbeidet uten palestinsk medvirkning.

– Å avvise denne planen er ikke det samme som å si nei til fred, tvert imot. Å avvise denne planen er det samme som å avvise opprettholdelsen av et apartheidsystem, skrev han i et innlegg i Washington Post.

– Verdenssamfunnet må fatte en beslutning: Enten stå på riktig side av historien og opprette en uavhengig palestinsk stat innenfor grensene fra 1967, som kan leve side ved side og i fred og sikkerhet med Israel, eller godta et apartheidregime, skrev han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer