Mange kulderekorder ble slått på Østlandet i natt

Det var ikke bare Oslo kommune som satte kulderekord natt til lørdag. Mange steder har ikke målestasjonene sett så lave temperaturer før.

Isbadere tar seg en dukkert i Hvervenbukta lørdag morgen. Med omtrent 20 minusgrader i lufta er det mye varmere i sjøen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Isbadere tar seg en dukkert i Hvervenbukta lørdag morgen. Med omtrent 20 minusgrader i lufta er det mye varmere i sjøen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga på Meteorologisk institutt ramser opp rekorder fra Østlandet for NTB:

* 33,9 minusgrader på Geilo

* 33,8 minusgrader på Høydalsmo

* 33,7 minusgrader i Aurskog

* 32 minusgrader på Kjeller

* 31,1 minusgrader på Bjørnholt i Oslomarka

* 30,9 minusgrader i Kongsvinger

* 29,9 minusgrader i Hakadal

* 27,1 minusgrader i Hønefoss

* 26,3 minusgrader i Drammen

* 23,7 minusgrader på Kvitfjell

* 23,2 minusgrader i Gvarv

* 22,6 minusgrader i Sarpsborg

* 18,7 minusgrader på Strømtangen fyr

Haga presiserer imidlertid at de fleste av disse målestasjonene er relativt ferske – mange ble opprettet på 2000-tallet. Dermed fikk de ikke med seg iskalde vintre i tidligere tiår, og mange av de gamle rekordene er fra samme periode i 2010.

Kulderekorden på landsbasis er heller ikke i fare – den stammer fra nyttårsdagen 1885 i Karasjok og ligger helt nede på 51,4 minusgrader.

De neste dagene sier statsmeteorologen at Østlandet kan vente litt høyere temperaturer. Mildværet har allerede kommet til Nord-Norge, og det kommer sørover utover uka. Over midten av uka kan temperaturen nærme seg null grader også i Oslo-området.

(©NTB)

Mer om