- Mange har allerede mistet natur som betyr mye for dem

Nær 1.500 nominasjoner fra folk fra hele landet kom inn da natur- og friluftslivsorganisasjoner spurte hvilke opplevelser folk frykter skal forsvinne.

Skigåing, årstider og snørike vintre er blant de naturopplevelsene som betyr best for nordmenn. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Skigåing, årstider og snørike vintre er blant de naturopplevelsene som betyr best for nordmenn. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En uavhengig jury med personer med solid tyngde og bredde innen natur og friluftsliv har nå sortert alle nominasjonene og satt sammen et liste på ti høyt verdsatte naturopplevelser som er truet.

– Når vi nå ser at naturen stadig trekker det korteste strået, er det klart at det skaper engasjement. Mange har allerede mistet natur som betyr mye for dem, og mange forteller om opplevelser de frykter å miste, sier juryleder og professor Dag O. Hessen.

Norsk Friluftsliv, Den Norske Turistforening og WWF Verdens naturfond oppfordrer nå folk til å selv stemme på de naturopplevelsene de setter mest pris på.

Når lista er klar, skal natur- og friluftsorganisasjonene som står bak, jobbe fram politiske tiltak som bidrar til å bevare naturopplevelsene.

– Vi håper dette kan være med å snu de negative trendene for norsk natur, og kan bidra til å koordinere forvaltningen av natur bedre slik at vi kan unngå bit for bit-nedbyggingen som i sum blir et tap av både norsk natur og livskvalitet for oss som bor her, sier Hessen.

Listen består av følgende naturopplevelser i tilfeldig rekkefølge:

* Nærnatur

* Urørt natur

* Gammelskog

* Stillhet og mørke

* Kyst og strandsone

* Levende hav og fjord

* Fugleliv og naturlyder

* Frodig flora og yrende dyreliv

* Høsting på naturens premisser

* Skigåing, årstider og snørike vintre

(©NTB)

Mer om