Selvmordsangrep i Afghanistan

Mange drept i angrep mot Ghanis valgkampmøte

33 mennesker skal være drept i et selvmordsangrep mot et valgkampmøte med president Ashraf Ghani i Afghanistan.

En såret afghaner legges inn i sykebilen etter angrepet i Afghanistan 17. september. Foto: NTB scanpix / AFP
En såret afghaner legges inn i sykebilen etter angrepet i Afghanistan 17. september. Foto: NTB scanpix / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fakta om krigen i Afghanistan

* Krigen i Afghanistan anslås å ha kostet om lag 150.000 mennesker livet siden 2001. I dette tallet inngår nesten 40.000 sivile afghanere.

* Nesten 2,5 millioner afghanere er ifølge UNHCR registrert som flyktninger, men det antas at ytterligere 1 million afghanere lever som uregistrerte flyktninger i Pakistan.

* Taliban kontrollerer nå omtrent halvparten av Afghanistan. I tillegg er ekstremistgruppa IS og en rekke andre væpnede grupperinger aktive i landet.

* Taliban styrte Afghanistan fra 1996 og fram til den amerikanskledede invasjonen i 2001.

* Invasjonen skjedde i kjølvannet av 11. september-angrepene i USA, som den ekstreme islamistgruppa al-Qaida sto bak. Al-Qaida hadde treningsleirer i Afghanistan.

* USA og deres NATO-allierte hadde på det meste over 150.000 soldater i landet.

* NATO avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014, men har fortsatt rundt 20.000 soldater i landet, cirka 14.000 av dem fra USA. Disse trener og støtter afghanske sikkerhetsstyrker.

* Norge har i underkant av 60 spesialsoldater i Afghanistan, og regjeringen har besluttet at de skal være i landet ut 2019. Fram til 2012 hadde Norge ansvaret for sikkerheten i provinsen Faryab i Nord-Afghanistan.

* USA og Taliban har gjennomført en rekke runder med samtaler i Qatar det siste året. Målet har vært å bli enige om en avtale som skal legge til rette for amerikansk tilbaketrekking og nedtrapping av konflikten i Afghanistan.

* Taliban nekter imidlertid å forhandle med regjeringen i Kabul og har fortsatt sine angrep.

* 28. september skal det velges ny president i landet.

(Kilder: NTB, UNHCR, Brown University)

Ifølge afghanske journalister utløste selvmordsbomberen en sprengladning i utkanten av president Ashraf Ghanis valgkampmøte i Charicar, hovedstaden i Kabuls naboprovins Parwan.

– Flere sikkerhetskilder i Parwan-provinsen opplyser at selvmordsbomberen kom på motorsykkel, tvitrer journalisten Bilal Sarwary, som jobber for blant andre britiske The Independent i Afghanistan.

Ifølge Sarwarys kilder er minst 33 mennesker drept og 43 såret i angrepet.

Kvinner og barn

Det er kvinner og barn blant de drepte, og de fleste av ofrene ser ut til å være sivile. Ambulansene er fortsatt i sving, og tallet på ofre kan vise seg å være høyere, sier sykehusdirektøren Abdul Qasim Sangin til Reuters.

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet i Afghanistan, Nasrat Rahimi, slapp Ghani uskadd fra angrepet og møtet fortsatte.

Angrep i Kabul

Kort tid etter angrepet i Parwan meldte flere afghanske journalister om en kraftig eksplosjon i nærheten av forsvarsdepartementet, den amerikanske ambassaden og NATOs hovedkvarter i Kabul.

– Eksplosjonen har drept minst tre mennesker, tvitrer journalisten Frud Bezhan, som er korrespondent for Radio Free Europe / Radio Liberty i Afghanistan.

Verken afghanske myndigheter eller NATO har bekreftet at noen ble drept i angrepet.

Ingen har tatt på seg ansvaret for tirsdagens to angrep i Afghanistan, der det skal holdes presidentvalg 28. september.

Taliban-trusler

Taliban har tidligere truet med å angripe valgmøter og valglokaler.

USA og Taliban ble etter lange forhandlinger nylig enige om utkast til en plan som innebar delvis amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan mot at opprørerne trappet ned voldsbruken og bidro til hindre internasjonale terrorgrupper å opererer i landet.

Representanter for regjeringen i Kabul og Taliban skulle deretter ha kommet til Oslo og forhandlet om våpenhvile og maktdeling, men dette ble det ikke noe av.

9. september avlyste president Donald Trump et møte med Taliban-representanter, og han erklærte samtidig samtalene med opprørsgruppa for «døde».

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer