Mange barn er bekymret for krig i Norge

I en undersøkelse Unicef har utført blant barn og unge i Norge, svarer 65 prosent at de er bekymret for at det skal bli krig i Norge.

Blomster og lys ved trappen utenfor den Ukrainske ambassade.Foto: Javad Parsa / NTB
Blomster og lys ved trappen utenfor den Ukrainske ambassade.Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

10 prosent av de spurte sier at de er bekymret for dette hele tiden.

Undersøkelsen er gjort blant rundt 600 barn og unge mellom 13 og 19 år i forbindelse med den dramatiske situasjonen som nå utspiller i Ukraina.

På spørsmål om de bekymrer seg for det som skjer i Ukraina, svarer så mange som 91 prosent at de er bekymret hele tiden eller av og til.

– Dette viser hvor viktig det er at voksne snakker med barn og unge om det dramatiske som nå utspiller seg i Ukraina og nabolandene. Det at voksne er åpne og lyttende og prøver å svare etter beste evne, er viktig for å dempe frykt og uro blant barn og unge, sier direktør for Barns rettigheter, Kristin Oudmayer, i Unicef Norge.

Undersøkelsen viser også at nyhetsmediene er den aller viktigste kilden barn og unge bruker for å holde seg oppdatert om situasjonen i Ukraina, mens Tiktok kommer på andreplass.

– Det er også viktig at voksne nå tar seg tid til å forstå Tiktok, som oversvømmes av sterke videoer med mennesker på flukt, skadde barn og voksne – i tillegg til mange falske nyheter, sier Oudmayer.

Hele 68 prosent svarer ja til at de har noen å snakke med om det de ser og hører.

– Voksne må ta initiativ til samtaler og gjerne få barna til vise fram innholdet og hjelpe dem å forstå og tolke det de ser riktig, sier hun.

Svarene er samlet inn digitalt det siste døgnet og kommer fra 13-19-åringer i alle fylkene i Norge, inkludert Svalbard.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer