Flyktningkrisen

Malta tar imot det norske redningsfartøyet Ocean Viking

Leger Uten Grenser bekrefter på Twitter at de 356 menneskene som er reddet fra havsnød utenfor kysten av Libya, får gå i land på Malta.

356 mennesker, blant dem over 100 mindreårige, får etter to uker om bord i det norske redningsfartøyet Ocean Viking, endelig gå i land. Foto: Hannah Wallace Bowman / MSF / NTB scanpix
356 mennesker, blant dem over 100 mindreårige, får etter to uker om bord i det norske redningsfartøyet Ocean Viking, endelig gå i land. Foto: Hannah Wallace Bowman / MSF / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De 356 menneskene som er reddet fra havsnød utenfor Libya, og som befinner seg om bord i det norske redningsfartøyet Ocean Viking, får gå i land på Malta.

Maltas statsminister Joseph Muscat opplyser at marinefartøy fra Malta vil hente de 356, som har vært om bord i Ocean Viking i to uker, for deretter å bringe dem til land på Malta.

EU-landene Frankrike, Tyskland, Irland, Luxembourg, Portugal og Romania har ifølge Muskat sagt seg villige til å ta imot alle og behandle asylsøknadene deres.

– Ingen av dem vil bli værende på Malta, tvitrer han.

Bekrefter

Frankrikes utenriksminister Christophe Castaner bekrefter på Twitte r at landet vil ta imot 150 av dem som befinner seg om bord på Ocean Viking.

EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos gleder seg stort over at det er funnet en løsning for de 356 om bord på det norske redningsfartøyet.

– Ære være dem som gikk med på å relokalisere dem, skriver han på Twitter , men henvisning til de seks EU-landene som har sagt seg villige til å ta imot dem som befinner seg på Ocean Viking.

System må på plass

Malta nektet først i likhet med Italia å ta imot Ocean Viking, men ga til slutt etter.

Leger Uten Grenser, som opererer Ocean Viking sammen med SOS Méditerranée, krever nå en permanent europeisk løsning for å ta imot dem som reddes fra havsnød i Middelhavet.

– Etter 14 dager med unødvendig lidelse, får de 356 menneskene på Ocean Viking endelig gå i land på Malta. Selv om enkelte EU-land til slutt fant en løsning på denne humanitære krisen i Middelhavet, må et forutsigbart system på plass umiddelbart!, skriver de på Twitter.

Aviser påstand

Hjelpeorganisasjonen avviser at redningsfartøy som Ocean Viking bidrar til at flere legger ut på den farefulle ferden over Middelhavet.

– Den udiskutabelt viktigste grunnen til at mennesker flykter over Middelhavet, er den desperate situasjonen i Libya. Ingen data bekrefter direkte sammenheng mellom redningsbåter og antall krysningsforsøk, tvitrer de.

– Alle vi redder, har flyktet fra Libya, et land i borgerkrig. Mange av dem har vært vilkårlig fengslet i interneringsleirer og mange har vært ofre for tortur, vold og utpressing. Menneskene flykter for livet. De vil heller risikere det på havet enn å lide en dag til i Libya, skriver hjelpeorganisasjonens styreleder Karine Nordstrand i Dagens Næringsliv.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer