Maktkamp i Iran blottlegges i hemmelig lydopptak

Irans utenriksminister kritiserer landets mektige militære i et hemmelig lydopptak. Lekkasjen skaper furore og kan svekke de reformvennlige foran valget.

I et lekket lydopptak som var forbeholdt historiske arkiver, snakker utenriksminister Mohammed Javad Zarif om hvordan militære krefter i Iran vanskeliggjør jobben hans. Foto: Russlands utenriksdepartement / AP / NTB
I et lekket lydopptak som var forbeholdt historiske arkiver, snakker utenriksminister Mohammed Javad Zarif om hvordan militære krefter i Iran vanskeliggjør jobben hans. Foto: Russlands utenriksdepartement / AP / NTB Vis mer
Publisert

Opptaket med Mohammad Javad Zarif, som har vært utenriksminister siden 2013, ble tidligere denne uka publisert av persiskspråklige medier i London.

Lekkasjen har utløst en opphetet debatt i Iran, som i disse dager forsøker å berge atomavtalen og der et presidentvalg er på trappene.

– Hver dag blir det fortalt hårreisende historier for å splitte landet og folket, sier president Hassan Rouhani, som sier lydbåndet var stjålet fra regjeringens hemmelige filmappe.

Maktkamp

Etterretningstjenesten må umiddelbart finne de ansvarlige, for de har gjort seg skyldig i forræderi, ifølge ham.

Maktkampen i det iranske regimet er velkjent, men striden kan ytterligere komplisere arbeidet med å redde atomavtalen.

Iran, USA og de andre stormaktene startet nylig en tredje samtalerunde i Wien om atomavtalens fremtid. Den internasjonale avtalen som gir innsyn i Irans atomprogram i bytte mot sanksjonslette, har ikke fungert siden tidligere president Donald Trump trakk USA ut av den.

Kritiserer Revolusjonsgarden

Lydopptaket skal ha blitt stjålet av noen i regjeringens indre krets og videresendt til to persiske nyhetskanaler i London.

Begge nyhetskanalene finansieres ifølge Rouhani av Irans fiender og er derfor forbudt i landet.

I samtalen, der Zarif snakker med en av presidentens rådgivere, kritiserer utenriksministeren Revolusjonsgarden. Han mener den mektige militærstyrken blander seg inn i iransk diplomati.

Gudegave

For ytterliggående og ultrakonservative krefter i Iran er lekkasjen en gudegave før presidentvalget i juni. De er fundamentalt imot Rouhanis moderate linje og Zarifs og regjeringens forsøk på å bedre forholdet til Vesten.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif fikk tidligere i april besøk av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Teheran. I det lekkede lydopptaket hevder Zarif at Russland i sin tid ønsket å stanse atomavtalen som stormaktene spikret i 2015. Foto: Iranian Foreign Ministry via AP / NTB
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif fikk tidligere i april besøk av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Teheran. I det lekkede lydopptaket hevder Zarif at Russland i sin tid ønsket å stanse atomavtalen som stormaktene spikret i 2015. Foto: Iranian Foreign Ministry via AP / NTB Vis mer

Revolusjonsgardens leder, generalmajor Hossein Salami, sier på styrkens nettside at diplomati uten militærmakt bare er «ord og lyder».

Spesielt hardt har enkelte reagert på Zarifs kritikk av general Qasem Soleimani. Han har fått legendestatus som martyr i Iran etter at han ble drept i et amerikansk attentat i januar 2020.

– Jeg har ofret diplomati for slagmarken og betalt en høyere pris enn slagmarken har betalt og ofret for diplomatiet, sa Zarif.

Sju timer

Ifølge iransk UD var Zarifs samtale med en ledende økonom sju timer lang, den skulle ikke publiseres men bevares for historikerne. Zarif har avfeid kritikerne.

– Dette var en rent teoretisk diskusjon som bør forbli hemmelig og som ikke nå bør utnyttes i sammenheng med indre maktkamper, sier Zarif ifølge iranske medier.

På tross av reaksjonene, har han imidlertid stått fast ved uttalelsene. Det lekkede opptaket kan komme til å koste Zarif jobben, mener observatører i Teheran. Saken kan også svekke de reformvennlige kreftene i presidentvalget.

Mulig presidentkandidat

Zarif regnes som arkitekten bak atomavtalen fra 2015, og han har vært nevnt som en mulig presidentkandidat til valget 18. juni. Rouhani har sittet i to perioder og kan ikke stille igjen.

Rouhani har distansert seg fra Zarifs uttalelser, men også han anser lekkasjen som et ledd i en kampanje fra ytterliggående.

– Hvorfor skjer enkelte ting akkurat når vi står på randen av suksess i atomforhandlingene i Wien, spør han.

Kompromiss

Presidenten mener motstanderne ønsker å sabotere samtalene for å øke egne sjanser i valget. Iran er ifølge ham nær ved å nå et kompromiss i Wien som også kan føre til lettelser i de amerikanske sanksjonene som har rammet landets økonomi knallhardt.

– Jeg forstår ikke hvorfor en valgkamp er viktigere for noen enn de nasjonale interessene og folkets velferd, sier Rouhani.

– Sanksjonene kan bare bli opphevet om vi står samlet, tilføyer han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer