Maktkamp i Iran blottlegges i hemmelig lydopptak

Irans utenriksminister kritiserer landets mektige militære i et hemmelig lydopptak. Lekkasjen skaper furore og kan svekke de reformvennlige foran valget.

I et lekket lydopptak som var forbeholdt historiske arkiver, snakker utenriksminister Mohammed Javad Zarif om hvordan militære krefter i Iran vanskeliggjør jobben hans. Foto: Russlands utenriksdepartement / AP / NTB
I et lekket lydopptak som var forbeholdt historiske arkiver, snakker utenriksminister Mohammed Javad Zarif om hvordan militære krefter i Iran vanskeliggjør jobben hans. Foto: Russlands utenriksdepartement / AP / NTB Vis mer
Publisert

Opptaket med Mohammad Javad Zarif, som har vært utenriksminister siden 2013, ble tidligere denne uka publisert av persiskspråklige medier i London.

Lekkasjen har utløst en opphetet debatt i Iran, som i disse dager forsøker å berge atomavtalen og der et presidentvalg er på trappene.

– Hver dag blir det fortalt hårreisende historier for å splitte landet og folket, sier president Hassan Rouhani, som sier lydbåndet var stjålet fra regjeringens hemmelige filmappe.

Maktkamp

Etterretningstjenesten må umiddelbart finne de ansvarlige, for de har gjort seg skyldig i forræderi, ifølge ham.

Maktkampen i det iranske regimet er velkjent, men striden kan ytterligere komplisere arbeidet med å redde atomavtalen.

Iran, USA og de andre stormaktene startet nylig en tredje samtalerunde i Wien om atomavtalens fremtid. Den internasjonale avtalen som gir innsyn i Irans atomprogram i bytte mot sanksjonslette, har ikke fungert siden tidligere president Donald Trump trakk USA ut av den.

Kritiserer Revolusjonsgarden

Lydopptaket skal ha blitt stjålet av noen i regjeringens indre krets og videresendt til to persiske nyhetskanaler i London.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer