Magefett øker risikoen for hjerteinfarkt

Særlig for kvinner under 60 år, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

(upublisert) Opprettet

En stor midje-hofte-ratio er en større risikofaktor for hjerteinfarkt enn vekt, særlig for kvinner under 60 år. Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen.


I studien fulgte forskerne 140.790 friske deltakere i helseundersøkelsene CONOR i Norge i perioden 1994 til 2003. I 2009 fikk forskerne informasjon om hvor mange som hadde fått akutt hjerteinfarkt.– Kroppsmasseindeks er nyttig, men ikke en perfekt indikator på fedme


Resultatene viser at personer med en høy midje-hofte-ratio har høyere risiko for hjerteinfarkt, selv etter justering for risikofaktorer som røyking, diabetes, blodtrykk, kolesterol og forhøyet kroppsmasseindeks (KMI).


– Selv om kroppsmasseindeks er nyttig, er det ikke en perfekt indikator på fedme siden indeksen kan bli påvirket av muskelmasse og beinlengde. Den forteller oss heller ikke hvordan vekten er fordelt, sier studiens hovedforfatter, professor Grace Egeland ved Folkehelseinstituttet.


Midje-hofte-ratio er omkretsen av midjen dividert med omkretsen av hoftene. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er en sunn midje-hofte-ratio under 0,9 for menn og under 0,85 for kvinner.Unge kvinner


26 prosent av hjerteinfarktene hos unge til middelaldrende kvinner under 60 år, og 9 prosent hos unge til middelaldrende menn, ble forbundet med en høy midje-hofte-ratio.


– Funnene er viktige fordi de antyder at midje-hofte-ratio kan brukes til å identifisere personer med risiko, særlig kvinner som ikke ville blitt identifisert via andre metoder, sier Egeland.


(©NTB)


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.