Mærsk stanser all transport i Rødehavet

Det danske rederiet Mærsk stanser all transport gjennom Rødehavet etter flere angrep mot skip der den siste tiden.

Et konteinerskip fra Mærsk Mc-Kinney Møller utenfor Göteborg i 2013. Konteinerrederiet stanser all transport i Rødehavet etter angrepene mot flere skip der de siste dagene. Illustrasjonsfoto: Foto: Björn Larsson Rosvall / NTB
Et konteinerskip fra Mærsk Mc-Kinney Møller utenfor Göteborg i 2013. Konteinerrederiet stanser all transport i Rødehavet etter angrepene mot flere skip der de siste dagene. Illustrasjonsfoto: Foto: Björn Larsson Rosvall / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Houthiene i Jemen har de siste månedene gjennomført en rekke angrep mot fartøyer i Rødehavet og også skutt raketter og droner mot Israel.

De siste dagene har de truet med å angripe ethvert skip de mener er på vei til eller fra Israel, og flere skip er angrepet. Blant dem er Mærsk Gibraltar og det norske tankskipet Strinda. Bare fredag er det meldt om angrep mot tre skip.

– Etter hendelsen i går der Mærsk Gibraltar nesten ble truffet og nok et angrep mot et annet fartøy i dag, har vi instruert alle Mærsk-fartøy i området som skulle seile gjennom Bab al-Mandab-stredet, til å sette reisen på vent inntil videre, skriver Mærsk i en uttalelse. Ifølge rederiet ble Mærsk Gibraltar rammet av en rakett mens det var på vei fra Salalah i Oman til Jeddah i Saudi-Arabia. Alle om bord skal være trygge.

Bab al-Mandab-stredet skiller Afrika og Den arabiske halvøy og er 29 kilometer bredt på det smaleste punktet.

Sjøveien gjennom Rødehavet regnes som svært viktig for verdenshandelen siden en stor del av trafikken mellom Europa og Asia passerer her. Nesten 10 prosent av all verdenshandelen til havs går gjennom stredet hvert år, inkludert mye av den globale oljetrafikken.

Mer om