Macron med nedslående beskjed til Ukraina

Det vil trolig ta flere tiår før Ukraina kan slutte seg til EU, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i en tale til EU-parlamentet i Strasbourg.

Frankrikes president Emmanuel Macron under talen på konferansen om Europas framtid i Strasbourg mandag. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB
Frankrikes president Emmanuel Macron under talen på konferansen om Europas framtid i Strasbourg mandag. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj leverte i midten av april landets søknad om å bli medlem av EU. Da sa han at han håpet på en rask prosess.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sa mandag at EU vil uttale seg om Ukrainas søknad i juni.

Men ifølge presidenten i Frankrike, som for tiden sitter på det roterende presidentskapet i EU, må Zelenskyj smøre seg med tålmodighet. Dagens regler for opptak av nye medlemmer i EU betyr at det vil ta flere år, eller realistisk sett flere tiår, sa Macron mandag.

Han sa videre at han håper at EU raskt vil gå videre med prosessen med å ta inn Ukraina som medlem. Macron foreslo at Ukraina og land som Moldova og Georgia, i mellomtiden integreres inn i et nytt «europeisk politisk samfunn». Samtidig ba han EU finne «nytt rom for politisk samarbeid» innen sikkerhet, energi og transport med land utenfor EU.

(NTB)

DEMONSTRANTER: Den russiske ambassadøren, Andreev Sergey, dynket i rød maling av demonstranter da han besøkte et monument for falne sovjetiske soldater i Warszawa. Video: Twitter. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer