Macron: Krigen kan føre til sultkatastrofer

Krigen i Ukraina kan utløse sultkatastrofer i Afrika, advarer Frankrike. FN frykter at antall underernærte i verden vil øke med opptil 13 millioner.

President Emmanuel Macron på en pressekonferanse fredag etter EU-toppmøtet på Versailles-slottet. Foto: Michel Euler / AP / NTB.
President Emmanuel Macron på en pressekonferanse fredag etter EU-toppmøtet på Versailles-slottet. Foto: Michel Euler / AP / NTB. Vis mer
Publisert

Bakgrunnen for bekymringen er at både Russland og Ukraina er blant verdens største eksportører av korn.

– Europa og også Afrika vil bli svært destabilisert når det gjelder mat, sa Frankrikes president Emmanuel Macron fredag etter EU-toppmøtet på Versailles-slottet utenfor Paris.

Han viste til at ukrainske bønder i øyeblikket ikke har mulighet til å plante eller så.

Zelenskyj ber bøndene så

– Vi må forberede oss på det og revurdere produksjonsstrategiene for å beskytte vår mat-uavhengighet, sa den franske presidenten.

Det trengs også en ny strategi for Afrika, ifølge Macron. Hvis ikke frykter han sult i flere afrikanske land i løpet av 12 til 18 måneder som følge av krigen i Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber landets bønder om å så til tross for krigen og de framrykkende russiske styrkene.

– I hele landet, denne våren – som hver vår – må vi så overalt, så mye som mulig, sa Zelenskyj i en videomelding fredag.

– For dette handler om livet, la han til.

Gruver i Amazonas

I tillegg til at Russland og Ukraina er storprodusenter av hvete, bygg og andre landbruksprodukter, er Russland en av verdens største eksportører av kunstgjødsel.

President Vladimir Putin har vist til kunstgjødseleksporten og spådd økende matpriser som følge av Vestens sanksjoner.

I Brasil ønsker den høyrepopulistiske presidenten Jair Bolsonaro å åpne for mer gruvedrift i Amazonas som følge av krigen i Ukraina. Begrunnelsen er at Brasil må øke sin egen utvinning av kalium – en viktig ingrediens i kunstgjødsel – for å bli mindre avhengig av import fra Russland.

FN advarte fredag om at krigen i Ukraina kan drive opp de globale matvareprisene med opptil 20 prosent. FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) anslår at antall underernærte mennesker i verden kan øke med mellom 8 og 13 millioner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer