Bakgrunnen for bekymringen er at både Russland og Ukraina er blant verdens største eksportører av korn.
– Europa og også Afrika vil bli svært destabilisert når det gjelder mat, sa Frankrikes president Emmanuel Macron fredag etter EU-toppmøtet på Versailles-slottet utenfor Paris.
Han viste til at ukrainske bønder i øyeblikket ikke har mulighet til å plante eller så.
– Vi må forberede oss på det og revurdere produksjonsstrategiene for å beskytte vår mat-uavhengighet, sa den franske presidenten.
Det trengs også en ny strategi for Afrika, ifølge Macron. Hvis ikke frykter han sult i flere afrikanske land i løpet av 12 til 18 måneder som følge av krigen i Ukraina.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber landets bønder om å så til tross for krigen og de framrykkende russiske styrkene.
– I hele landet, denne våren – som hver vår – må vi så overalt, så mye som mulig, sa Zelenskyj i en videomelding fredag.
– For dette handler om livet, la han til.
I tillegg til at Russland og Ukraina er storprodusenter av hvete, bygg og andre landbruksprodukter, er Russland en av verdens største eksportører av kunstgjødsel.
President Vladimir Putin har vist til kunstgjødseleksporten og spådd økende matpriser som følge av Vestens sanksjoner.
I Brasil ønsker den høyrepopulistiske presidenten Jair Bolsonaro å åpne for mer gruvedrift i Amazonas som følge av krigen i Ukraina. Begrunnelsen er at Brasil må øke sin egen utvinning av kalium – en viktig ingrediens i kunstgjødsel – for å bli mindre avhengig av import fra Russland.
FN advarte fredag om at krigen i Ukraina kan drive opp de globale matvareprisene med opptil 20 prosent. FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) anslår at antall underernærte mennesker i verden kan øke med mellom 8 og 13 millioner.