Macron krever «raskt og tydelig» svar på USAs statsstøtte

Europa må handle, og det raskt, sier Frankrikes president Emmanuel Macron om USAs kontroversielle støttepakke til amerikansk industri.

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte tidligere denne måneden USAs president Joe Biden. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte tidligere denne måneden USAs president Joe Biden. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Vi skal gi et veldig tydelig svar. Vi må styrke vår industrielle base om vi skal forbli konkurransedyktige, sier Macron på vei inn til EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

Der er EUs potensielle handelskrig med USA et viktig punkt på agendaen. Krisen er utløst av at Biden-administrasjonen vil subsidiere klimavennlig produksjon, blant annet i bilindustrien. Men kun amerikanske elbiler har krav på støtte.

Det har satt sinnene i kok i Europa, som frykter at europeiske bilprodusenter vil bli utkonkurrert av amerikanske.

Vil samarbeide om råvarer

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har i et brev til EU-landene skissert en firepunktsplan for hvordan Europa kan møte utfordringen fra USA.

Blant annet foreslår hun å gjøre endringer i EUs statsstøtteregler og å hente friske midler fra to EU-fond til utviklingen av europeisk, grønn industri.

Von der Leyen vil også styrke samarbeidet med USA på kritiske råvarer.

– Jeg synes brevet fra Ursula von der Leyen peker ut en veldig god retning. Vi skal diskutere det på stats- og regjeringssjefnivå, og min holdning er klar: Jeg mener vi må reagere nå, og det skal skje med styrke, sier Macron.

I forhandlinger med USA

EU er nå i forhandlinger med USA om å finne en løsning på det von der Leyen kaller «de mest bekymringsfulle sidene» ved Biden-administrasjonens støttepakke.

– Vi skal ta diskusjonen med USA. Men vi har også behov for å handle raskt og kontant, sier Macron.

Den franske presidenten var tidligere denne måneden på besøk i Det hvite hus, hvor han gikk hardt ut mot Bidens handelspolitikk.

Målet med støttepakken, kalt Inflation Reduction Act, er å dempe inflasjonen og samtidig innfri USAs mål om å halvere CO2-utslippene innen 2030. šDen ble vedtatt 16. august i år.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer