Brexit

Macron: EU kan ikke holdes som brexit-gissel

EU kan ikke holdes som brexit-gissel, og det er ikke automatikk i å gi britene lang utsettelse med å forlate unionen, sier Frankrikes president Emmanuel Macron.

Frankrikes president Emmanuel Macron advarer mot å tro at Storbritannia automatisk vil få langvarig brexit-utsettelse. Foto: AP / NTB scanpix
Frankrikes president Emmanuel Macron advarer mot å tro at Storbritannia automatisk vil få langvarig brexit-utsettelse. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– EU kan ikke holdes som gissel i arbeidet med å finne en løsning på den politiske krisen i Storbritannia over tid, sa Macron i Paris tirsdag, der han mottok Irlands statsminister Leo Varadkar til samtaler.

Macron la til at Frankrike er åpen for en lang utsettelse av brexit-fristen, på visse betingelser, men la til:

– Det er verken sikkert eller automatikk i det. Jeg gjentar det her, med overbevisning, sa presidenten.

Macron sa også at EU vil stille seg åpen for nye forslag fra London, forslag som kan omfatte «nye valg, en folkeavstemning, eller en annerledes løsning for det framtidige forholdet, for eksempel en tollunion». Men det er opp til London å finne den rette utveien, og det må gjøres nå, uttalte den franske presidenten.

Varadkar oppfordrer EU-lederne til å være åpne overfor ethvert nytt brexit-forslag fra britenes statsminister Theresa May.

– Selv om faren for en brexit uten avtale er overhengende, har May fortsatt tid på seg til å presentere forslag som er troverdige og som viser klar bane til suksess, sa Varadkar i Paris.

– Uttrekkingsavtalen kan ikke gjenåpnes, men hvis Storbritannia endrer på sine røde linjer, kan vi foreta endringer i erklæringen om det framtidige forholdet, la Varadkar til.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer