Macron ber Xi få Russland til å ta til fornuften

Frankrikes president Emmanuel Macron og Kinas president Xi Jinping oppfordrer sammen til fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina.

Frankrikes president Emmanuel Macron er i Kina og møter president Xi Jinping. Foto: Thibault Camus / AP / NTB
Frankrikes president Emmanuel Macron er i Kina og møter president Xi Jinping. Foto: Thibault Camus / AP / NTB Vis mer
Publisert

De to lederne møttes i Beijing onsdag. Den franske presidenten sa under møtet at han stoler på at Xi kan få Russland til å «ta til fornuften» og gå til forhandlingsbordet.

Etterpå kom en felles uttalelse fra de to lederne der de oppfordrer til fredsforhandlinger, samt at de gjentok sin motstand mot bruk av atomvåpen i krigen.

Macron har vært i Beijing siden onsdag. Han uttalte da i en tale til franskmenn i den kinesiske hovedstaden at Kina kan spille en viktig rolle i å få en slutt på krigen.

Xi og statsminister Li Qiang ønsket sin gjest velkommen med pomp og prakt. Kina har skrytt av Macrons innsats for å få bedret forholdet mellom EU og Kina. Den franske presidenten er i Beijing sammen med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

EU, Frankrike og Kina står imidlertid langt fra hverandre når det kommer til Ukraina-krigen. Der EU og Frankrike har ytt stor støtte til Ukraina, har ikke Kina fordømt Russlands invasjon.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer