Må stenge butikker om det blir streik

Coop planlegger å holde åpent, mens Meny må stenge butikker dersom det ikke blir enighet i lønnsoppgjøret. 4.776 ansatte i varehandelen vil da tas ut i streik.

Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

– Planen er å holde butikker åpne med de medarbeiderne som er tilgjengelige, slik at kundene får en best mulig handleopplevelse, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Lutnæs i Coop til NTB.

– Også må vi fortløpende vurdere streiken og legge til rette for best mulig bemanning innenfor de spillereglene som gjelder ved en streik.

Må stenge butikker

Handel og Kontor (HK) og Virke er fredag i mekling hos Riksmekleren etter de før påske brøt forhandlingene i årets lønnsoppgjør. Dersom de ikke blir enige innen fristen ved midnatt, blir det streik fra lørdag morgen.

Nesten 5.000 ansatte vil bli tatt ut og streiken vil omfatte 255 bedrifter. Særlig vil den ramme dagligvarekjedene Coop og Meny, byggevarekjedene Byggmakker, Maxbo og Montér, og bokhandelkjedene Ark, Norli og Akademia.

90 av bedriftene som rammes, er drevet av Coop, og 46 av dem er drevet av Meny.

– Vi satser for det meste på å kunne holde åpent. Det vil være maks to til tre butikker som i første omgang eventuelt må stenge, sier kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny.

– Men det er vanskelig å forutsi utviklingen på lengre sikt og vi respekterer selvsagt streikeretten og forholder oss til gjeldende regler.

Krever økt kjøpekraft

HKs viktigste krav i oppgjøret er økt kjøpekraft, høyere tillegg for arbeid på søndager og kvelder, og det som kalles full lønn under sykdom.

Virke mener på sin side at de har strukket seg langt, men at de ikke kan godta krav som vil sprenge frontfagsrammen.

Riksmekler Mats Ruland skriver i en sms til NTB at partene satt i møter hele torsdag og at de fortsetter arbeidet mot fristen ved midnatt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer