Lukasjenko: Belarus er klare for å huse russiske atomvåpen

Belarus' president Aleksandr Lukasjenko sier han er klar for å huse de taktiske atomvåpnene som Russland har utstasjonert i landet.

Russiske atomvåpen som er utstasjonert i Belarus, er nødvendige for å avskrekke vestlig aggresjon, ifølge Belarus' president Aleksandr Lukasjenko (t.v.). Han hevder videre at Polen planlegger å invadere landet. Lukasjenkos Belarus er en av Russland og president Vladimir Putins (t.h.) allierte i krigen mot Ukraina. Foto: Sputnik / Kreml / Pool via AP / NTB
Russiske atomvåpen som er utstasjonert i Belarus, er nødvendige for å avskrekke vestlig aggresjon, ifølge Belarus' president Aleksandr Lukasjenko (t.v.). Han hevder videre at Polen planlegger å invadere landet. Lukasjenkos Belarus er en av Russland og president Vladimir Putins (t.h.) allierte i krigen mot Ukraina. Foto: Sputnik / Kreml / Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Om det trengs, vil Putin og jeg ta avgjørelsen og introdusere, om det trengs, taktiske våpen, sa Lukasjenko fredag, med henvisning til langtrekkende missiler.

– Vi vil ikke holde tilbake på noe for å forsvare våre land, våre stater og våre folk, sa Lukasjenko i en TV-sendt tale til nasjonen.

Russlands president Vladimir Putin sa forrige uke at Moskva skal utstasjonere taktiske atomvåpen i Belarus.

Russland skal bygge et lagringsanlegg for taktiske atomvåpen i Belarus som skal stå ferdig innen 1. juli i år, het det videre. Nato og EU har fordømt planen, men USA sa denne uka at de ikke har sett noen tegn ennå til at Russland faktisk har begynt å flytte atomvåpen.

Her er norsk-donerte droner i bruk ved fronten i Ukraina. Video: Veteran Aid Ukraine. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Påstander om polsk invasjon

Lukasjenko sa fredag at atomvåpnene også er nødvendig for å beskytte Belarus mot vestlig aggresjon, og særlig mot det han hevder er en forestående invasjon fra nabolandet Polen.

– Stol på meg, jeg har aldri løyet for dere. De forbereder seg på å invadere Belarus, på å ødelegge landet vårt, sa Lukasjenko.

Ellers i talen sa Lukasjenko at det er behov for en umiddelbar våpenhvile i Ukraina, og at partene må innlede samtaler om en varig fred. Det bør ikke være noen forhåndsbetingelser for en våpenhvile, sa han videre.

Peskov: Ingen våpenhvile

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov utelukket senere fredag en våpenhvile.

– Ingenting endrer seg i Ukraina-situasjonen. Den militære spesialoperasjonen fortsetter, da dette er den eneste måten å nå målene som landet vårt har i dag, sa Peskov.

Lukasjenko advarer Ukraina mot å innlede en ventet motoffensiv. Ifølge ham vil dette gjøre forhandlinger mellom Moskva og Kyiv umulig.

Lukasjenkos Belarus er alliert med Russland. Russiske styrker har i invasjonen brukt belarusisk territorium.

(NTB)

Mer om