Luftforurensning: 1.200 barn dør årlig i Europa

Over 1.200 barn under 18 år dør årlig i Europa som følge av luftforurensning, opplyser Det europeiske miljøbyrået EEA.

Over 1.200 barn under 18 år dør årlig som følge av luftforurensing i Europa, ifølge EEA. Sentral- og Øst-Europa er spesielt utsatt, i tillegg til Italia. Foto: Michael Probst / AP / NTB
Over 1.200 barn under 18 år dør årlig som følge av luftforurensing i Europa, ifølge EEA. Sentral- og Øst-Europa er spesielt utsatt, i tillegg til Italia. Foto: Michael Probst / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Barn er særlig utsatt for luftforurensning, fra før de er født til de blir voksne, heter det i en rapport fra EEA. De er også mer utsatt for kronisk sykdom når de blir voksne.

Forurensningen må takles ved kilden, sier EEA og peker på at utslipp fra transport, industri og oppvarming må reduseres raskere enn i dag. De foreslår også å skape flere grøntområder rundt skoler og barnehager som et praktisk tiltak for å bedre luftkvaliteten.

Trass i bedring de siste årene er nivået av forurensende substanser fortsatt altfor høyt i mange europeiske land.

Problemet er særlig stort i byene. I 2021 måtte over 90 prosent av bybefolkningen i Europa leve med nivåer av partikler, ozon og nitrogendioksid som er langt over anbefalingene til Verdens helseorganisasjon.

Sentral- og Øst-Europa, samt Italia, pekes ut som spesielt utsatte områder.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer