Lover rask avgjørelse om Norge skal utvise russiske diplomater

Etter at Danmark og Sverige har utvist russiske diplomater, lover statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) en rask avgjørelse på om Norge skal følge etter.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble tatt imot av sin svenske kollega, statsminister Magdalena Andersson (S), da han tirsdag besøkte Sverige for første gang etter valget i fjor. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble tatt imot av sin svenske kollega, statsminister Magdalena Andersson (S), da han tirsdag besøkte Sverige for første gang etter valget i fjor. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB Vis mer
Publisert

Samtidig som Norges statsminister ble ønsket velkommen av sin svenske kollega, Magdalena Andersson (S), i regjeringskvartalet i Stockholm tirsdag, kunngjorde Sverige at de utviser tre russiske diplomater.

Utenriksminister Anne Linde (S) begrunnet utvisningene med at Russland hadde begått krigsforbrytelser i Ukraina.

Utvisningene av russiske diplomater kom nærmest som en bølge i løpet av tirsdagen. Om morgenen hadde også Danmark kunngjort 15 utvisninger.

Krevende vurdering

– Vi har dette til vurdering og vi vil ta en rask avgjørelse. Jeg kan ikke forskuttere det hvor jeg står nå, men vi vil ta en avgjørelse, sier Støre når han møter NTB i Gamla Stan etter en audiens hos den svenske kongen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre Ap) i det svenske regjeringskvartalet. Krigen i Ukraina er blant temaene de to vil drøfte. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB
Statsminister Magdalena Andersson (S) tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre Ap) i det svenske regjeringskvartalet. Krigen i Ukraina er blant temaene de to vil drøfte. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB Vis mer

– Vi skal tenke gjennom konsekvensen av det vi gjør. Vi er naboland og vi skal bruke diplomatiet, men som nabo er det også viktig at vi sier ifra og markerer. De har gått til invasjonskrig av et annet naboland og de fryktelige bildene vi får fra invasjonen gjør dypt inntrykk. Da er det også godt at i ikke står alene i den måten vi reagerer på, sier Støre.

Han drøftet spørsmålet da han hadde sitt første møte med den svenske regjeringssjefen til en arbeidslunsj tidligere på dagen. Besøket til Sverige kom endelig i stand etter at Støre tre ganger tidligere har forsøkt seg på reisen. Koronapandemien og dårlig vær har imidlertid satt kjepper i hjulene for at de to sosialdemokratiske statslederne skulle treffes.

– Det er et naturlig tema i mitt møte med den svenske statsministeren, sa Støre i forkant av møtet på spørsmål fra NTB om ytterligere reaksjoner vil bli diskutert.

– Egne vurderinger

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltok tirsdag på et Nato-møte med sine kollegaer i Brussel.

Også hun sier at Norge vil gjøre sine egne vurderinger om å utvise diplomater fra den russiske delegasjonen i Norge.

– Vi har stor forståelse for at det diplomatiske virkemiddelet brukes når vi ser de grusomhetene som er begått i Butsja. Vi diskuterer med nærstående land og gjør våre egne grundige sikkerhetsvurderinger, og vi vil komme tilbake når det er klart, sier Huitfeldt.

Korttenkt

I løpet av dagen meldte Latvia og Estland at de vill utvise 27 diplomater. I Spania er antallet 25 og i Italia er det 30. Til sammen er over 100 russiske diplomater varslet utvist fra en rekke europeiske land de siste dagene. Også EU varsler utvisninger, men har ikke tallfestet hvor mange.

Kreml omtalte tirsdag de mange utvisningene som «korttenkt».

– Å stramme inn mulighetene for diplomatisk kommunikasjon i en såpass enestående krisesituasjon er et korttenkt grep som kun vil gjøre kommunikasjonen vår vanskeligere. Slik kommunikasjon er nødvendig for å finne en løsning, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

Sverige: Ikke lett

På spørsmål om hvorfor Sverige kun utviser tre diplomater, svarte Linde at det å utvise diplomater ikke er lett, og at det alltid får konsekvenser. Hun sier at Sverige må veie sine egne interesser når det gjelder Sveriges ambassade og generalkonsulat i Russland

– I flere år har sikkerhetspolitiet sammen med andre myndigheter innen totalforsvaret håndtert et bredt og forhøyet trusselbilde fra andre land, framfor alt fra Russland.

– Trusselbildet er både militært og sivilt, la hun til.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer