Løslatte palestinske fanger: - De slo oss natt og dag

Palestinere som ble løslatt fra israelske fengsler under våpenhvilen i Gaza-krigen, forteller om vold og mishandling bak murene.

Den 22 år gamle palestinske aktivisten Ahed Tamimi (i midten) ble møtt av moren da hun ble løslatt fra et israelsk fengsel 30. november. Foto: AP / NTB
Den 22 år gamle palestinske aktivisten Ahed Tamimi (i midten) ble møtt av moren da hun ble løslatt fra et israelsk fengsel 30. november. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

I løpet av den én uke lange våpenhvilen ble over 200 palestinere løslatt i Israel, de fleste av dem kvinner og mindreårige. Hamas løslot samtidig over 100 gisler på Gazastripen.

Den 23 år gamle aktivisten Rouba Assi er en av dem som slapp ut av fengsel. Hun sier de pågrepne palestinerne ble fratatt alt i fengselet. Etter Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober kunngjorde fengselsmyndighetene en krisetilstand.

For de palestinske fangene innebar det en rekke begrensninger. De fikk ikke lenger mulighet til å forlate cella eller ha besøk i fengselet. Muligheten til å kjøpe mat i kantinen ble inndratt, strømmen forsvant i stikkontaktene og det var hyppigere uanmeldte ransakinger, varslet myndighetene i en uttalelse.

Annerledes

Palestinian Prisoners' Club, som holder oversikt over fengslede palestinere fra den okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem, sier det også ble slutt på besøk fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

ICRC sier taushetsplikten gjør at de ikke kan kommentere påstanden.

Assi, som fram til 2022 satt fengslet i nesten to år for steinkasting og for å tilhøre en ulovlig organisasjon, ble pågrepet på nytt etter krigsutbruddet for to måneder siden. Hun sier ting var veldig annerledes denne gangen.

Israel løslot over 200 palestinske fanger som ledd i fangeutveksling med Hamas i forrige uke, blant dem denne kvinnen. Foto: AP / NTB
Israel løslot over 200 palestinske fanger som ledd i fangeutveksling med Hamas i forrige uke, blant dem denne kvinnen. Foto: AP / NTB Vis mer

– I Damon-fengselet var vi sju som sov i en celle laget for tre personer. Vi sov rett på gulvet, uten madrass eller noe å dekke oss med, selv om det var kaldt og uten hensyn til alder, forteller hun.

– Ofte gikk vi og la oss uten å ha fått mat, og porsjonene vi fikk, var knappe. Alle fremskrittene som er gjort for palestinske fanger i løpet av flere år, forsvant over natten, sier Assi.

Tortur og mishandling

Det er kommet vitnesbyrd og videobevis som peker på flere tilfeller av tortur og mishandling utført av israelske styrker, ifølge Amnesty International.

– Det inkluderer at folk er banket opp og at palestinere som holdes under dårlige forhold, er bevisst ydmyket, sa organisasjonens regiondirektør Heba Morayef tidligere i desember.

En palestiner fra Øst-Jerusalem skal ha blitt banket gul og blå og endt opp med tre brukne ribbein.

Den ikke navngitte fangen sier politiet tvang fangene til å «hylle Israel og forbanne Hamas», men selv etter det var det ikke slutt på slag og ydmykelser.

– Gravplass for levende

– De slo oss natt og dag. Noen fanger fikk brukket armer eller bein etter 7. oktober, men fikk ingen behandling, sier aktivisten Ramzi Abbasi fra Øst-Jerusalem. Han ble løslatt fra fengselet Ketziot, der han sonet en dom fra april for å ha oppmuntret til vold.

– Ketziot er en gravplass for levende. De innsatte blir ignorert og lever uten mat, uten rene klær, forteller han.

750.000 palestinere fra den okkuperte Vestbredden har sittet i israelsk fangenskap siden 1967, mange av dem uten lov og dom. Gleden var stor da over 200 ble løslatt som ledd i fangeutveksling med Israel i forrige uke. Foto: AP / NTB
750.000 palestinere fra den okkuperte Vestbredden har sittet i israelsk fangenskap siden 1967, mange av dem uten lov og dom. Gleden var stor da over 200 ble løslatt som ledd i fangeutveksling med Israel i forrige uke. Foto: AP / NTB Vis mer

Israelske fengselsmyndigheter har ikke villet kommentere påstanden tross flere henvendelser fra nyhetsbyrået AFP.

Hodeskade

17 år gamle Wisam Tamimi sto på taket av bestemorens hus og så på sammenstøt i gata da han ble truffet av en israelsk gummikule i juni i år. En uke senere stormet israelske soldater huset, dro ham ut av senga og tok ham med seg, forteller faren Marwan.

– Jeg ropte: nei! Han er gutten min, dere kan ikke ta ham, han er såret, forteller han.

– Men jeg innså at dersom jeg stanset dem, så ville jeg sette livet hans i fare, legger han til.

Wisam ble anklaget for å ha kastet stein, for å ha hatt våpen og for å være i besittelse av sprengstoff, noe han nektet for. Til tross for hodeskaden ble han sendt til Ofer-fengselet i Israel.

I det overfylte fengselet ble 17-åringen gjentatte ganger avhørt og banket opp av vaktene, og han ble også nektet legehjelp og tilstrekkelig mat, forteller han.

De første to månedene hørte foreldrene ingenting fra ham, men etter seks måneder i fangenskap ble han i forrige uke løslatt i en israelsk fangeutveksling med Hamas.

Døde fanger obdusert

I et brev til ICRC overlevert av en av de nylig frigitte fangene, fordømmer innsatte «hevnen» de mener israelske myndigheter står for. I brevet står det at seks fanger har dødd i israelske fengsler siden krigsutbruddet 7. oktober.

Fengselsvesenet sier de døde fangene ble obduserte og at det ble fastslått at dødsfallene skyldtes helseproblemer som ikke var knyttet til frihetsberøvelsen.

Ifølge Palestinian Prisoners' Club er 3580 palestinere pågrepet siden krigen i Gaza startet. Gruppen opplyser at rundt 7800 palestinere sitter i israelske fengsler, blant dem mange mindreårige.

Mindreårige

Siden Israel okkuperte Vestbredden i 1967 har minst 850.000 palestinere sittet i israelsk fangenskap, anslår FN.

Mellom 500 og 1000 mindreårige blir årlig tatt til fange, de yngste i 13-14-årsalderen.

Ifølge den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem satt det 146 mindreårige i israelsk fangenskap i september.

Samtidig med at Israel under våpenhvilen med Hamas løslot 240 fanger, ble 260 andre palestinere tatt til fange av israelske soldater på Vestbredden, ifølge Palestinian Prisoners’ Club.

Ifølge den israelske menneskerettsorganisasjonen HaMoked holdes nå 2873 palestinere i såkalt administrativ forvaring uten å ha fått prøve sin sak for en domstol. Det er flere enn noensinne.

(©NTB)

Mer om