Lønnsoppgjøret i staten er i gang

Onsdag klokka 10 gikk startskuddet for lønnsoppgjøret i staten. Partene har ti dager på seg på å bli enige.

Leder i Akademikerne stat Kari Tønnessen Nordli mener staten må bruke lønn som et verktøy til å holde på ansatte med høyere utdanning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Leder i Akademikerne stat Kari Tønnessen Nordli mener staten må bruke lønn som et verktøy til å holde på ansatte med høyere utdanning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fristen for forhandlingene mellom hovedsammenslutningene LO Stat, Akademikerne, Unio og YS Stat og staten er satt til midnatt 30. april.

Rammen for forhandlingene er enigheten i frontfaget om en lønnsvekst på 3,7 prosent.

Krever mer

Men enkelte arbeidstakerorganisasjoner krever enda mer i lommeboka for sine medlemmer.

– Lønnsoppgjøret må bidra til at staten kan konkurrere med privat sektor om viktig kompetanse, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat .

Hun viser til at lønnsforskjellene mellom høyt utdannede i staten og privat sektor har passert 30 prosent for enkelte grupper. I fjor økte forskjellene ytterligere.

– Vi ser i dag at mange statlige virksomheter strever med å beholde erfarne medarbeidere og tappes for kompetanse. Dette bør også bekymre staten, sier Nordli, som krever et smidigere lønns- og forhandlingssystem i staten som kan bidra til å holde på ansatte med høyere utdanning.

Flere spor

Siden årets oppgjør er et hovedtariffoppgjør, kan partene også forhandle om andre elementer i hovedtariffavtalene, som overtidskompensasjon, sykelønnsrettigheter, pensjon og ferie.

Oppgjøret berører rundt 170.000 ansatte i statlige virksomheter.

Onsdag i forrige uke startet forhandlingene i kommunesektoren, som omfatter nærmere 450.000 arbeidstakere. Fristen for disse forhandlingene er den samme som for oppgjøret i staten – 30. april.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer