Löfven: – Ingen skal måtte avstå fra vaksine grunnet økonomi

Sverige har sikret seg 2 millioner doser med coronavaksine, og ingen skal måtte betale for å bli vaksinert, sier statsminister Stefan Löfven.

Publisert
Sist oppdatert

Coronavaksinasjonen starter i første kvartal neste år, altså innen april, opplyste Löfven under en pressekonferanse fredag morgen.

Eldre, personer i risikogrupper og ansatte i helse- og omsorgssektoren kommer først i køen.

Dette er samme prioriteringer som Folkehelseinstituttet har anbefalt i Norge.

– Nå ruster landet for å kunne vaksinere mot covid-19. Det er en stor logistisk utfordring, sier Löfven, som understreker at landet er godt forberedt på å distribuere vaksinedosene.

– Vi har god struktur, vi har god organisering, vi har god kontroll.

Kjøper Moderna-vaksine

Regionene i Sverige får 300 millioner svenske kroner som skal brukes på vaksinering. Fra før har Folkhälsomyndigheten (FHM) fått 4,5 milliarder svenske kroner til formålet.

Ifølge Löfven har Sverige besluttet å delta i en EU-avtale om å kjøpe vaksine fra Moderna, som står bak en av de mest lovende vaksinekandidatene.

– Så fort det finnes godkjenning fra den europeiske legemiddelmyndigheten og EU-kommisjonen, så setter vi i gang, sa Löfven fredag.

Moderna planlegger å ha 100 til 125 millioner doser klar i første kvartal neste år. Men mesteparten av disse er forhåndssolgt til USA, opplyser selskapet ifølge nyhetsbyrået AFP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer