LO slår tilbake: - Det finnes viktigere ting i verden

LO vedgår at streiken i stor grad rammer «nytelsesprodukter» som øl, chips, sjokolade og brus. Men mener likevel det blir feil å fokusere for mye på det.

Her fylles det på med Pepsi Max på Rema 1000 på Ensjø etter at streiken brøt ut. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Her fylles det på med Pepsi Max på Rema 1000 på Ensjø etter at streiken brøt ut. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det blir litt tabloid når man bare snakker om at nå kommer folk til å gå tomme for Pepsi. Det finnes viktigere ting i verden, sier leder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til NTB.

Hennes LO-forbund har så langt kun tatt ut medlemmer i streik som jobber på bryggerier, på snacksfabrikker og i vinbransjen. Derfor forstår hun at mediene skriver om dette.

Streikevakter foran Nidar i Trondheim. Flere sjokolade- og snacksprodusenter er rammet av streiken. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Streikevakter foran Nidar i Trondheim. Flere sjokolade- og snacksprodusenter er rammet av streiken. Foto: Joakim Halvorsen / NTB Vis mer

– Men jeg tenker at de samtidig kunne ha skrevet mer om hvorfor vi har valgt å gå til streik. Og hva som har vært konsekvensene for de ansatte i matindustrien de siste årene: nemlig redusert kjøpekraft, økende priser og renter. Det er grunnen til at vi ikke ble enige i meklingen og gikk til streik, sier Aker Hansen.

Nye produkter i andreuttaket

– Har dere spesifikt gått inn for å ramme akkurat brus, snacks og øl-leveransene i denne streiken?

– I det første uttaket har vi tatt ut de bransjene som vi mener har minst negativ effekt for tredjepart. Derfor er det stort sett «nytelsesbransjene», hvis jeg kan bruke det uttrykket. Det er jo arbeidsgiver vi vil ramme, sier Aker Hansen.

Leder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) fotografert under en demonstrasjon mot økt sukkeravgift utenfor Fremskrittspartiets landsmøte i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB
Leder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) fotografert under en demonstrasjon mot økt sukkeravgift utenfor Fremskrittspartiets landsmøte i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Totalt streiker nå 22.947 LO-medlemmer, og det skal sies at fleste jobber med andre ting enn chips, øl og snacks. På fredag skrus det ytterligere til når 16.561 flere LO-medlemmer går ut i streik.

Innenfor matvarebransjen blir det nye produkter som rammes i det andre uttaket.

– Vi har gått videre. Det er snakk om blant annet iskrem, ferdigmat, spekemat og pølseproduksjon, sier Aker Hansen.

Følsvik: Kan ikke handle chips med tom lommebok

LO jobber også med et mulig tredje streikeuttak i neste uke. LO-leder Peggy Hessen Følsvik har varslet at de kommer til å tenke strategisk og ramme der det virkelig smerter.

Følsvik har også merket seg at mediene har hengt seg opp i kjente og kjære produkter som kan forsvinne fra butikkhyllene.

– Det er jo sånn det er. Men jeg håper at folk skjønner at den kampen vi nå tar, den tar vi for alle. Og du kan heller ikke gå i butikken og handle chips og sjokolade hvis det er tomt i lommeboken din, sier hun til NTB.

Og presiserer:

– Men det er ikke sånn at vi sitter og plukker bryggerier fordi det snart er 17. mai, slik man kanskje kan tro når man leser om det i mediene, sier Følsvik.

– Hva synes du mediene burde fokusere på i stedet?

LO-leder Peggy Hessen Følsvik skulle gjerne sett at mediene skrev mer om den kraftige kampviljen hun opplever internt i LO. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB
LO-leder Peggy Hessen Følsvik skulle gjerne sett at mediene skrev mer om den kraftige kampviljen hun opplever internt i LO. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB Vis mer

– Jeg synes jo de bør fokusere på den kampviljen som jeg virkelig registrerer er ute hos medlemmene våre. Vi får inn rapporter hele tiden om at folk heier på oss, folk er villige til å gå ut i streik. De synes det er viktige og rettferdige krav vi stiller, sier hun.

Øl, chips, sjokolade og vin

Dette er bedriftene hvor NNN så langt har tatt ut sine medlemmer i streik:

Coca-Cola, Ringnes, Hansa Borg, Aass Bryggeri, Grans Bryggeri, Telemark Kildevann, Voss Production, Arendals Bryggeri, E.C. Dahls Bryggeri, Mack Ølbryggeri, Mondelez Norge (bl.a. Freia), Sørlandschips, Orkla Confectionery (bl.a. Kims), Maarud, Foodman, Brynild, Vectura (vin og sprit), Arcus (vin og sprit).

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer