Liten nedgang i cannabisbruken blant de yngste under pandemien

I 2021 oppga 10,9 prosent av unge mellom 16 og 20 år å ha brukt cannabis det siste året, mot 14,6 prosent i 2019.

En cannabisforsendelse som ble beslaglagt på Gardermoen. En av fire voksne nordmenn oppgir å ha prøvd stoffet. Foto: Erlend Aas / NTB
En cannabisforsendelse som ble beslaglagt på Gardermoen. En av fire voksne nordmenn oppgir å ha prøvd stoffet. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert

Cannabisbruken i den yngste aldersgruppen hadde en klart oppadgående trend før pandemien, men utviklingen snudde da samfunnet stengte ned i 2020, viser F HIs oversikt over narkotikabruk i Norge.

Det har også vært markant nedgang fra 10,6 prosent i 2019 til 7,5 prosent i 2021 i aldersgruppen 26–30 år, mens andelen som har brukt cannabis siste år i aldersgruppen 21–25 år, har holdt seg stabil.

Ordet stabil oppsummerer i stor grad utviklingen i narkotikabruk i Norge de siste årene ellers, opplyser rådgiver og stipendiat Thomas Anton Sandøy ved FHI til NTB.

– I den generelle befolkningen ser vi stor grad av stabilitet. Det er en liten andel som bruker sentralstimulerende stoffer, mens cannabis er mer utbredt, sier han.

Hele 25,5 prosent av befolkningen oppga i 2021 å ha prøvd cannabis minst én gang i løpet av livet, mens kun 4,4 prosent hadde brukt det de siste tolv månedene. Kun 1,8 prosent hadde brukt stoffet den siste måneden, ifølge undersøkelsen.

Det har vært en marginal oppgang i andelen som har prøvd cannabis i løpet av livet de siste årene, mens andelen som har brukt det det siste året eller den siste måneden, har holdt seg stabilt.

Av de sentralstimulerende stoffene oppgir 5,8 prosent av befolkningen mellom 16 og 64 år å ha prøvd kokain, 3,7 prosent har prøvd amfetaminer, og 3,9 prosent har prøvd Ecstasy/MDMA.

(©NTB)

Mer om