Lite mosjon kan bidra til at hunden din blir dement

Også hunder kan bli demente. Det er langt vanligere at firbeinte som ikke rører så mye på seg, blir rammet, sammenlignet med dem som lever et aktivt liv, viser en ny studie.

Hunder som rører lite på seg, kan ha høyere risiko for å bli demente, viser en amerikansk studie av 15.000 hunder. Illustrasjonsfoto: Tore Sannum / NTB
Hunder som rører lite på seg, kan ha høyere risiko for å bli demente, viser en amerikansk studie av 15.000 hunder. Illustrasjonsfoto: Tore Sannum / NTB Vis mer
Publisert

For hunder arter demens seg på flere vis. Blant symptomene er hukommelsesproblemer, endret sosial atferd og søvnproblemer.

– De kan være våkne og vandre rundt på natta og virke forvirrede. Så kan de komme til å gå på do innendørs, sier veterinæren Catarina Eliasson, som har spesialkompetanse på hunde- og kattesykdommer.

I en amerikansk studie av mer enn 15.000 hunder går det fram at hunder som har fylt ti år, får forhøyet risikoen for å bli demente med 52 prosent for hvert år som går.

Videre heter det at dem som får lite trim, er mer enn seks ganger så utsatt for å bli demente enn dem som er svært aktive. Studien, som er utført i 2019 og 2020, er publisert i Scientific Reports. 1,4 prosent av hundene i studien fikk påvist demens.

Det er riktignok ikke helt sikkert at det er fraværet av mosjon som fører til demens. Det kan også være at demensen fører til at hundene lever et liv med lite aktivitet, skriver forskerne, som understreker at det trengs mer forskning på temaet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer