Litauen erklærer krisetilstand

Litauen har erklært krisetilstand etter at en strøm av migranter har tatt seg inn i landet fra Hviterussland de siste dagene.

To vakter ved grensen mellom Litauen og Hviterussland. Foto: Ints Kalnins / Reuters/NTB.
To vakter ved grensen mellom Litauen og Hviterussland. Foto: Ints Kalnins / Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Litauens innenriksminister Agle Bilotaite sier at beslutningen om å innføre krisetilstand ikke kommer som følge av en økt trussel mot landet, men for å få på plass et mer robust juridisk system som kan håndtere alle migrantene som kommer og søker asyl.

Regimet til Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har i lengre tid slått hardt ned mot demonstranter og regimekritikere, og mange hviterussere ønsker derfor å forlate landet.

EU-landet Litauen har en 679 kilometer lang grense mot Hviterussland. I løpet av de siste dagene har flere hundre mennesker tatt seg over grensen.

Lukasjenko har truet med å gjengjelde EUs sanksjoner mot hans regime ved blant annet å lempe på grensekontrollen og åpne opp mer.

Men det er ikke bare hviterussere som har tatt seg over grensen de siste dagene. Også mange asylsøkere fra Afghanistan, Kamerun, Irak og Syria har tatt seg over grensen.

Litauiske myndigheter har satt opp teltleirer langs grensen for å ta imot de mange asylsøkerne.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer