Lise Klaveness rettet krass kritikk mot Fifa i tale på kongressen

Fotballpresident Lise Klaveness kom med kraftig skyts mot Fifa og VM-prosessen i Qatar da hun talte til Det internasjonale fotballforbundets kongress i Doha.

Fotballpresident Lise Klaveness kritiserte Fifa under forbundets kongress i Doha, Qatar. Foto: Annika Byrde / NTB
Fotballpresident Lise Klaveness kritiserte Fifa under forbundets kongress i Doha, Qatar. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Den norske fotballpresidenten hadde bedt om ordet på kongressen som arrangeres dagen før trekningen av VM-gruppene skal trekkes. Der er ikke Norge med, men Klaveness har sørget for at Norges Fotballforbund har markert seg i Doha.

– Vi kan ikke ignorere ropene om endring. Fifa må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter og likestilling var ikke i startoppstillingen, sa hun i løpet av innlegget på snaut seks minutter.

NFF er sterkt kritisk til at Fifa har gitt fotball-VM til et land som anklages for brudd på grunnleggende menneskerettigheter, blant annet gjennom forbud mot homofili og uakseptabel behandling av gjestearbeidere. Klaveness har kalt tildelingsprosessen «råtten».

– Fotballen er for alle, for gutter og jenter av ulik farge, for hetero- og homoseksuelle. Det er avgjørende at fotballens ledere fortsetter å bevege seg fra politikk til faktisk påvirkning. Det er ikke rom for arrangører som ikke kan garantere at LHBT-personer kan delta, sa Klaveness.

Onsdag vakte hun oppsikt ved å nekte å delta i en konferanse om migrantarbeidernes situasjon i Fifa-regi fordi pressen ble nektet tilgang til møtet. Hun ønsket at arbeidet med å bedre forholdene for arbeiderne, og diskusjonene rundt det, skal foregå i full åpenhet.

Fifas mektige president Gianni Infantino fortsatte å hylle Qatar og VM-forberedelsene da han gikk på talerstolen på den første kongressen med fysisk oppmøte siden 2019.

– Dette blir det beste VM noen gang og verdens største show, fastslo sveitseren.

(©NTB)

Mer om