Avslørende dokumenter

Libanons myndigheter ble advart minst ti ganger

Minst ti ganger de siste seks årene slo diverse myndigheter i Beirut alarm om uforsvarlig oppbevaring av ammoniumnitrat i havna. Men ingenting ble gjort.

Havneområdet i Beirut, der 2.750 tonn ammoniumnitrat gikk i lufta tirsdag, er lagt i grus, og redningsmannskaper leter etter savnede. Foto: Thibault Camus/AP/NTB Scanpix
Havneområdet i Beirut, der 2.750 tonn ammoniumnitrat gikk i lufta tirsdag, er lagt i grus, og redningsmannskaper leter etter savnede. Foto: Thibault Camus/AP/NTB Scanpix Vis mer

Både tollvesenet, det militære, sikkerhetsapparatet og domstoler advarte om lagringen av de farlige kjemikaliene, viser dokumenter som AP har sett.

Men i en ond sirkel av ansvarsfraskrivelse ble ingenting gjort inntil de 2750 tonnene med ammoniumnitrat i hjertet av Beirut gikk i lufta tirsdag. Minst 154 mennesker mistet livet, og store deler av sentrum av byen ble rasert.

President Michel Aoun, som har hatt stillingen siden 2016, sier at han først ble gjort oppmerksom på den farlige lagringen for tre uker siden, og at han straks ga de militære og sikkerhetsapparatet ordre om å gjøre det som var nødvendig.

– Ikke mitt ansvar

Men han insisterer på at hans ansvar endte der, og at han ikke har noen myndighet over havna.

– Det er organer som vet hva deres oppgaver er, og de var informert. Når jeg sier «Gjør det som er nødvendig», er ikke det en ordre, la han til.

Dokumentene, som har sirkulert på sosiale medier, viser tydelig korrupsjonen, forsømmelsene og inkompetansen som Beiruts befolkning beskylder landets lederskap for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer