Levninger etter 8.000 mennesker funnet i massegrav fra andre verdenskrig

En massegrav med levninger i form av aske tilsvarende 8.000 mennesker er oppdaget i nærheten av en av nazistenes konsentrasjonsleirer i Polen.

En massegrav med levninger i form av aske tilsvarende 8.000 mennesker er oppdaget i nærheten av en av nazistenes konsentrasjonsleirer i Polen. Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP / NTB
En massegrav med levninger i form av aske tilsvarende 8.000 mennesker er oppdaget i nærheten av en av nazistenes konsentrasjonsleirer i Polen. Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Polens nasjonale minneinstitutt (IPN), som etterforsker forbrytelser begått da Polen var okkupert av nazistene og senere under kommunisttiden, meldte onsdag at levningene ble funnet i nærheten av konsentrasjonsleiren Soldau.

Den er i dag kjent som Dzialdowo og ligger nord for Warszawa. Funnet som er gjort, er av rundt 17,5 tonn aske etter kremerte levninger, noe som betyr at de stammer fra minst 8.000 mennesker, ifølge etterforsker Tomasz Jankowski.

Estimatet baserer seg på vekten av levningene. Det regnes rundt 2 kilo per person. Ofrene i massegraven «ble trolig drept rundt 1939 og er trolig stort sett polske elitefolk», mener Jankowski.

Nazi-Tyskland bygget leiren da det okkuperte Polen under andre verdenskrig, og brukte den til gjennomfart for og internering og utryddelse av jøder, politiske motstandere og Polens politiske elite.

Det anslås at antall fanger som ble henrettet ved Soldau er rundt 30.000, men det er uklart akkurat hvor mange som endte sine dager der.

Nazistene beordret i 1944 de jødiske fangene til å grave opp levningene og brenne dem for å fjerne beviser på krigsforbrytelser.

Andrzej Ossowski, som forsker på genetikk ved det pommerske medisinske universitet i Szczecin (PMU), sier til AFP at det er tatt prøver av asken for tester.

– Vi kan gjøre DNA-analyse, som vil la oss finne ut mer om ofrenes identitet, sier han. Det er gjort lignende studier av levninger fra tidligere konsentrasjonsleirer ved Sobibor og Treblinka.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer