Letemannskaper inn i skredområdet – søker etter tre savnede personer

Mandag formiddag rykket mannskaper på nytt inn i det skredrammede området i Gjerdrum for å gjøre søk etter tre personer som fortsatt er savnet.

Politiet gjenopptok mandag morgen søk etter de tre siste omkomne i skredområdet i Gjerdrum mandag. Foto: Heiko Junge / NTB
Politiet gjenopptok mandag morgen søk etter de tre siste omkomne i skredområdet i Gjerdrum mandag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

– Vi har uthvilte mannskaper på plass i skredgropen nå. Vi starter med manuell innsats – det vil si hundeekvipasjer, samt søke- og redningspersonell. Så tar vi løpende vurderinger om vi skal gå over til maskinell innsats, sa politiets innsatsleder Mari Stoltenberg på en presseorientering ved skredområdet kl. 10 mandag.

Det er betydelig utrygghet knyttet til sikkerhetssituasjonen til letemannskapene. Tykk tåke over skredområdet forhindrer sikring gjennom observasjon med drone. Derfor må NVE-mannskaper bidra til sikkerhetsarbeidet ved å overvåke området frra skredkanten.

– Vi jobber med høy oppmerksomhet på sikkerhet, siden vi nå ikke er inne i en livreddende fase. Vi skal ikke ha noen skadde mannskaper, sa innsatsleder Morten Thoresen i brannvesenet.

De tre som fortsatt er savnet, er Rasa Lasinskiene (49) og mor og datter Ann-Mari Olsen-Næristorp (50) og Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (13). Sju personer er funnet omkommet i skredet.

Antatt omkommet

Søket på Ask i Gjerdrum ble satt på vent for snart to uker siden etter at det gikk et mindre skred i skredområdet. Samme dag sa politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt at de ikke lenger har håp om å finne overlevende i skredet.

Selv om det fortsatt er et stort område som skal gjennomsøkes, pågår arbeidet det nå et relativt begrenset område.

– Områdene har vi kommet fram til gjennom etterforskning og erfaringer vi gjorde oss gjennom redningsoperasjonen, blant annet gjennom hundemarkeringer og skredbevegelsene. Det er såpass konkret at det er relevant å gå inn med manuell kraft. Det dreier seg ikke om store hundremetersområder, sa Stoltenberg.

Bruker gravemaskiner

Det er bygd en anleggsvei ned i skredgropen, hvor det mandag morgen var kjørt inn to gravemaskiner og enkelte kjøretøyer fra politi og nødetater. I tillegg er sivilforsvaret på plass.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ankom rett etter klokka 9 for å bistå i søket ved blant annet å overvåke og sikre skredkanten.

– Vi har stor forståelse for at de etterlatte har behov for svar. Vi bidrar med det vi kan, for å støtte politiet i søkearbeidet. Det er fraktet inn to gravemaskiner, hvorav den ene med ekstra lang rekkevidde, for å kunne legge best mulig til rette for politiets videre arbeid, sier regionsjef Toril Hofshagen i NVE.

Henter ut eiendeler

I løpet av de neste to ukene skal brannfolk hente ut nødvendige eiendeler for de skredrammede. Det dreier seg om 150 boliger.

– I denne første runden er det nødvendige eiendeler, som for eksempel briller, PC, nettbrett, bankkort, lommebok, kodebrikker, skolesaker eller viktige arbeidsklær. Det legges vekt på ting som de skredrammede savner og trenger i hverdagen. Forhåpentligvis blir det også mulig å hente ut mange titalls biler, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer