Lekkasjemistenkt i USA: Skal ha lest om masseskytinger på jobb

Den 21 år gamle mannen som mistenkes for den store dokumentlekkasjen i USA, ødela bevis, har historikk med voldstrusler og brukte jobbmaskinen til å lese om masseskytinger, ifølge påtalemyndigheten.

21 år gamle Alex Teixeira, som mistenkes for å stå bak den store dokumentlekkasjen i USA, forsøkte å ødelegge bevis og har historikk med voldelige trusler, ifølge påtalemyndigheten. Han ble pågrepet av FBI hjemme i Dighton i Massachusetts tidligere i april. Foto: WCVB-TV via AP / NTB
21 år gamle Alex Teixeira, som mistenkes for å stå bak den store dokumentlekkasjen i USA, forsøkte å ødelegge bevis og har historikk med voldelige trusler, ifølge påtalemyndigheten. Han ble pågrepet av FBI hjemme i Dighton i Massachusetts tidligere i april. Foto: WCVB-TV via AP / NTB Vis mer
Publisert

Det går fram av 48 sider med rettsdokumenter som er innlevert før et rettsmøte om varetektsfengsling torsdag.

Justisdepartementet skriver i dokumentene at 21-åringens voldsretorikk og det som synes å være forsøk på å ødelegge bevis, øker risikoen for at han kan stikke av.

– Å løslate ham vil øke risikoen for at han kommer med ytterligere uautoriserte lekkasjer av gradert informasjon om det nasjonale forsvaret, skriver påtalemyndigheten i dokumentene.

Fant knust nettbrett og laptop

Alex Teixeira er siktet for å ha lekket graderte dokumenter på nettet da han jobbet som IT-spesialist på en militærbase for U.S. Air Force National Guard (USANG), en reservestyrke knyttet til USAs luftforsvar.

Han delte dem i en gruppe på plattformen Discord og skal ha begynt å legge dem ut i desember 2022, ifølge påtalemyndigheten.

Teixeira ble pågrepet av FBI i hjemmet sitt tidligere i april. Der fant myndighetene et knust nettbrett, en laptop og en spillkonsoll i en søppelkasse. I tillegg skal Teixeira ha instruert andre han snakket med på nett, om å «slette alle meldinger».

Begynte i februar 2022

Ifølge påtalemyndigheten fikk Teixeira tilgang til hundrevis av graderte dokumenter allerede i februar 2022, og han begynte å dele dem i desember.

Det skal dreie seg om minst 50, muligens over 100, hemmeligstemplede dokumenter. Lekkasjen omtales som den alvorligste i USA etter WikiLeaks-lekkasjene i 2010.

Rettstegning av Teixeira (til høyre) fra et rettsmøte i Boston tidligere i april. Torsdag møter han i en høring om varetekt. Foto: Margaret Small via AP / NTB
Rettstegning av Teixeira (til høyre) fra et rettsmøte i Boston tidligere i april. Torsdag møter han i en høring om varetekt. Foto: Margaret Small via AP / NTB Vis mer

Om Teixeira blir dømt, kan han få opptil 25 års fengsel. Teixeiras forsvarere har ikke kommentert saken. De ventes å argumentere for at han ikke bør holdes i varetekt fram til rettssaken.

– Skadene den siktede allerede har forårsaket for USAs nasjonale sikkerhet, er umåtelige. Skaden den siktede fortsatt er i stand til å forårsake, er ekstraordinære, skriver justisdepartementet.

Flere av dokumentene har høy klassifiseringsgrad og har informasjon om både allierte og fiender av amerikanerne. De omhandler blant annet Ukrainas luftforsvar og Israels etterretningstjeneste Mossad.

Masseskytinger og voldstrusler

I rettsdokumentene står det også å lese at Teixeira i juli brukte jobbdatamaskinen til å lese om mye omtalte masseskytinger, med bruk av søkeord som «Uvalde» og «Las Vegas Shooting». 19 elever og to lærere ble drept i masseskytingen ved en barneskole i Uvalde i mai 2022.

58 personer ble drept i masseskytingen mot en countryfestival i Las Vegas i oktober 2017, og to har senere dødd som følge av skuddrelaterte skader. Det er den verste masseskytingen i moderne historie i USA.

Voldstrusler

Ifølge påtalemyndigheten skal Teixeira ha historikk med voldstrusler helt tilbake til tenårene. Da han var 18, skal han ha fått avslag på søknad om våpen og ID-kort på grunn av kommentarer han skal ha kommet med da han gikk på videregående.

Kommentarene omhandler «våpen, inkludert brannbomber, våpen på skolen, og rasistiske trusler», står det å lese i rettsdokumentene.

Teixeira skal også ha skrevet om drap i sosiale medier, blant annet i november 2022, da han angivelig skrev at han, om han kunne, ville «drept massevis av mennesker».

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer